Raste broj turista, najviše iz Kine 1Foto: Miroslav Dragojević

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović izjavila je danas za Radio-televiziju Srbije da u Srbiju dolaze gosti iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Rumunije, Hrvatske i Rusije, a da je najveći porast turista iz Kine.

„Turisti iz Kine, generalno turisti sa dalekih tržišta, kada prelaze tako dalek put, uglavnom gledaju da obiđu više od jedne zemlje, ali sve češće imamo situaciju da nam dolaze i individualni turisti iz Kine s obzirom na to da nemamo vizu za državljane Kine i da im je sada relativno jednostavno da organizuju put i dolazak u Srbiju“, objašnjava Labović.

Ona je istakla da je Srbija prepoznata kao destinacija koja je među najbrže rastućima kada su ukupno inostrani turisti u pitanju. „U ovom trenutku smo na trećem mestu po porastu broja dolaska i noćenja inostranih turista. Ispred nas su Crna Gora i Turska“, rekla je Labović.

Ona je navela da je povećan i broj dolaska i noćenja turista iz Rusije. „Turisti iz Rusije se prosečno duže zadržavaju od ostalih inostranih turista u Srbiji. Oni ostaju po pet dana“, objašnjava Labović. Strani turisti najviše posećuju Beograd, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Sokobanju i Suboticu, dok domaći turisti najviše idu na Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačku Banju, i Sokobanju.

„Dodatni sadržaji privlače turiste, primer je Sokobanja koja je ušla u top deset destinacija. Puno je uloženo u nju, što su prepoznali i inostrani turisti“, navela je Labović. Najviše troše turisti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Velike Britanije, Slovenije, Nemačke, Švajcarske, SAD. „Oni koji su u top pet u dolascima nisu u top pet po potrošnji, što je zapravo isto dobro jer imamo i turiste iz drugih zemalja koji dolaze i možda nisu ušli u top pet po broju noćenja ali jesu po prihodu koji ostvarujemo od njihovog dolaska u Srbiju“, navela je Labović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari