Raste prodaja aranžmana za Grčku poslednjih dana 1Foto: EPA-EFE/ ALEXANDROS VLACHOS

Kako se približava leto, a uslovi za putovanje tokom epidemije postaju manje rigorozni, tako među građanima Srbije raste interesovanje za odlazak na more.

Nakon što je Turska prošle nedelje omogućila turistima iz Srbije koji su vakcinisani da putuju sa potvrdom i bez negativnog PCR testa, Grčka je 15. maja otvorila granični prelaz sa Severnom Makedonijom Evzoni. Odmah po otvaranju nekoliko autobusa, preneli su mediji, prešlo je granicu. Bilo je i onih koji su na put krenuli svojim automobilima.

Interesovanje za odlazak u Grčku je poraslo, poručuju u turističkim agencijama, ali se ljudi i dalje najviše raspituju o uslovima i čekaju da oni postanu još povoljniji.

Za sada u Grčku se može sa potvrdom o vakcinaciji bilo kojom od vakcina koje su dostupne kod nas, i pod uslovom da je od revakcinacije prošlo 14 dana. Za one koji nisu vakcinisani uslov ostaje negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Putnici mogu biti testirani i brzim testom na graničnom prelazu.

Za decu koja imaju više od pet godina takođe je neophodan negativan PCR test. Obaveza za sve koji putuju je da pre nego što krenu popune i „pfl“ obrazac, koji je uveden zbog pandemije.

Vlasnica portala Nikana.gr koji redovno obaveštava putnike iz Srbije o smeštaju u Grčkoj, uslovima i svemu u vezi sa letovanjem u ovoj zemlji, kaže za Danas da je otvaranje graničnog prelaza Evzoni uticalo na porast potražnje smeštaja u Grčkoj.

„Ovih dana sve podseća na regularnu sezonu kada su u pitanju zahtevi za rezervacijama hotela i apartmana u Grčkoj. Najviše se traži kopno, pre svega Halkidiki i to najviše Sitonija. Ljudi, ipak, žele da su negde bliže i manje je interesovanje za ostrva nego ranijih godina“, ističe Nikolić.

Trenutna pravila, kako kaže, važe samo 10 dana, pa se oni nadaju da će od 24. maja ili bar od 1. juna biti nekih pozitivnih izmena.

„Pre svega granica za decu do pet godina za testiranje je zaista niska i nadali smo se da će biti bar do 10 godina. To je u ovom trenutku najveći problem za one koji žele da putuju, a nisu vakcinisani. Moraće da plate PCR testove koji su skupi, ali i samo testiranje za tako malu decu nije prijatno“, napominje Ana Nikolić.

Ona kaže da još postoje neke nejasnoće u vezi sa potvrdama o preležanoj bolesti pa jedan broj građana čeka razjašnjenje kako bi mogli na miru da planiraju svoj odmor.

Direktor agencije Barcino turs Vladimir Bogićević kaže da njima sezona počinje 19. maja polaskom za Sitoniju i da je otvaranjem novog graničnog prelaza, Evzonija, putnicima skraćeno putovanje za više od sata do mora.

„To je bio ohrabrujući znak za sve putnike i osetno je povećanje broja rezervacija u poslednjih 10 dana. Prodaja aranžmana ide izuzetno dobro jer je sezona ispred nas i sada je očigledno da će granice biti otvorene kao i da se jasno znaju pravila prelaska“, ističe Bogićević i napominje da se u Grčkoj proces vakcinacije ubrzao i da sve ide u dobrom pravcu.

On kaže da se očekuje da do 10. juna dođe do promene pravila procesa PCR testiranja dece i da tada dozvole prelazak deci do 14 godina bez testa. „To nam govore zadnje informacije iz Grčke“, ističe direktor Barcino tursa, napominjući da je kod njih Grčka dominantna destinacija, ali da je primetan rast prodaje Turske i Egipta.

Sezona se u Grčkoj, prema rečima Nevene Vasić iz Eurojet travela, pokrenula.

“Rezervacije hotela su se poboljšale nakon otvaranja granica. Nakon njihovog lokdauna i hoteli su počeli da se otvaraju i do kraja meseca će svi biti operativni. Prema informacijama koje imamo, očekujemo da se promeni i granica za ulazak dece i da se podigne na 14 godina”, kaže direktorka Eurojet travela.

Vasić kaže da se i generalno gledano osetno povećalo interesovanje za letovanja.

“Egipat je hit godine i postoji ogromno interesovanje za isti. Danas je prestao i lokdaun u Turskoj. To će samo da poveća broj putnika ka toj destinaciji. A poznato je da je Turska u velikoj ekspanziji jer ne traže nikakve testove za decu koja idu u pratnji dva vakcinisana roditelja”, ističe Nevena Vasić.

U ovoj agenciji, kako kaže, očekuju da će ovo biti sasvim pristojna godina, možda ne u obimu iz 2019, ali vrlo približnu.

Kada se radi o merama kretanja u Grčkoj, ono je dozvoljeno iz mesta u mesto, s tim što se za one koji na primer sa kopna odluče da odu na ostrvo, mora pokazati potvrda o vakcinaciji ili PCR test. Postoji obaveza nošenja maski na otvorenom, ali ne i na plaži i baštama restorana i hotela. Sve ostale epidemiološke mere važe, poput vođenja računa o bezbednosti, higijeni, nošenja maski u zatvorenom.

U nekoliko turističkih agencija za naš list kažu da se za sada najviše rezerviše smeštaj i da se putnici raspituju kako i gde mogu da iskoriste vaučere za zamenska putovanja. Ima i onih novih, kako kažu, ali za sada se neke druge destinacije na kojima je toplije bolje prodaju, poput Turske ili Egipta. Mnogo toga, napominju, zavisiće i od promene uslova putovanja koje su često na dnevnom niovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari