Rastu prihodi Moskve od izvoza nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Ruski prihodi od izvoza nafte ponovno su porasli u aprilu, što je razotkrilo sve slabosti u sprovođenju politike Zapada u ograničavanja cena ruske nafte, pokazuje analiza Centra za istraživanje energije i čistog vazduha( CREA).

Kako prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije stručnjaci CREA sa sedištem u Helsinkiju navode da su prihodi Rusije od izvoza nafte u razdoblju od marta do aprila dostigli najviši nivo od novembra prošle godine, iako su čelnici G7 zaključili na samitu u Hirošimi da „plafon cene nafte“ funkcioniše.

Prema CREA, politika ograničavanja cena ruske nafte u početku je dobro funkcionisala, ali je postepeno slabila jer oni koji su je uvodili nisu pratili kretanje cena nafte ili su je sami kršili.

Prema rečima jednog od autora analize, EU nije ispunila ono na šta se obavezala, a to je da će svaka dva meseca preispitivati limit cene ruske nafte i osigurati da ona bude ispod prosečne tržišne cene.

Osim toga, tankeri u vlasništvu evropskih zemalja ili pod njihovim zastavama nastavili su prevoz ruske sirove nafte, što je, prema mišljenju analitičara, jasan znak da odluka ne funkcioniše.

U analizi se navodi i da je Rusija promenila svoja poreska pravila kako bi smanjila štetu od ograničenja cene. Ako koalicija koja je uvela limit ne preduzme mere za smanjenje tog „plafona cena“ i „reši nedorečenosti u sprovođenju“ svoje politike, promene u ruskom poreskom sistemu će cene njene sirove nafte približiti cenama na međunarodnom tržištu, ocenjuje se u analizi.

Otkako je uvedena zabrana uvoza ruske nafte u EU, a potom i ograničenje cena koje vredi i za treće zemlje, prema nekim procenama Rusija je od izvoza nafte iz podmorskih bušotina zaradila 58 milijardi evra.

Najveći deo prevezen je tankerima u vlasništvu ili osiguranju u evropskim zemljama. Ključne preporuke analize su zabraniti ulazak tankerima koji krše ograničenje u luke članica EU i G7, kao i osigurati da se plaćanja vrše preko ovlašćenih subjekata i s overenim ugovorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari