Rastu prihodi privrede, troškovi još više: U sektoru usluga i smeštaja rashodi veći 50 odsto 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Poslovni prihodi u privredi Srbije, ne računajući finansijski sektor, u trećem kvartalu bili su veći za 22,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su rashodi u tom periodu bili veći za 23 odsto, pokazaju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Najveći rast prihoda u trećem kvartalu ove u odnosu na isti kvartal prošle godine zabeležen je u kategoriji smeštaja i ishrane od čak 41,2 odsto, dok je u informaciono-komunikacionom sektoru rast u odnosu na isti period prošle godine bio 29,5 odsto.

U industriji i građevinarstvu rast je bio 27,2 odsto, dok je u sektorima usluga, trgovine i saobraćaja bio između 17 i 19 odsto.

Prihodi su najmanje porasli u poljoprivredi i šumarstvu, nekih pet odsto.

I u poređenju s drugim kvartalom 2022, prema podacima RZS, zabeležen je rast prihoda od 4,6 odsto. U tom posmatranom periodu, rast je po sektorima bio od dva do devet odsto, jedino je u poljoprivredi, što je sezonski, bio 37,5 odsto.

U poređenju sa trećim kvartalom prošle godine ove su i rashodi bili znatno veći – 23 odsto.

U kategoriji smeštaja i ishrane rashodi su bili veći za više od 50 odsto, u industriji i građevinarstvu više od 30 odsto, dok su rashodi najmanje porasli za godinu dana u poljoprivredi, osam odsto.

Ako se pogleda samo informaciono-komunikacioni sektor u segmentu prerađivačke industrije rast prihoda je za godinu dana bio 11,3 odsto, dok je u delu IKT sektora koji se bave uslugama rast bio 34,8 odsto.

Prihodi su u trećem kvartalu najviše porasli kod onih koji se bave popravkom računara i kominukacione opreme, čak 112,8 odsto, dok su rashodi veći za 100 odsto.

U segmentu hostinga i obrade podataka rast prihoda je bio 78,7 odsto, a rast rashoda čak 90 odsto, dok su kompanije koje se bave računarskim programriranjem prihod uvećale za 53,1 odsto, dok su im rashodi porasli nešto manje – 48,2 odsto.

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/inflacija-u-srbiji-u-oktobru-dostigla-15-odsto/ 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari