Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u zrenjaninskoj opštini privodi se kraju, a najveći deo od ukupno 19.500 hektara, koliko je ponuđeno ratarima, izdat je još tokom protekle nedelje kada su u Poljoprivrednom institutu započele zakazane licitacije.

Otišle su i oranice u Čenti zbog kojih se PKB i grad Zrenjanin spore pred Privrednim sudom. Najviša početna cena zemlje bila je 25.000 dinara za prvu klasu, a najniža 500 dinara za trstike i močvare.

– U toku protekle nedelje obavljena je licitacija zemljišta u svih 27 katastarskih opština, za kraj su ostale licitacione grupe čije su cene duplirane u odnosu na početne. Ostalo je da se izlicitira zemlja u katastarskim opštinama Zrenjanin 3, Zrenjanin 1 i u Mužlji, Lukinom selu, Perlezu i Elemiru. Cene su u većini katastarskih opština ostale na nivou početnih, sem u Zrenjaninu, gde je bilo takmičenja. Pred sam početak licitacija Komisija je donela odluku uz prethodnu konsultaciju sa Ministarstvom poljoprivrede, da se i oranice u Čenti daju u zakup, pa se i tih 820 hektara pojavilo na licitaciji i zemljište je zakupljeno. Poljoprivrednici iz Čente su na kraju zakupili sve parcele koje su bile ponuđene kod nas – objašnjava za Danas Stojan Kralj, predsednik Komisije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu.

Prava jagma vlada za zemljištem u okolini Zrenjanina, zbog čega je došlo do podizanja cena i takmičenja ratara, pa je gradska Komisija odlučila da ponovi licitaciju. Od ukupno 650 licitacija, koliko je bilo predviđeno oglasom, oko 40 je u ponedeljak i utorak ponovljeno.

– Bavim se porodično poljoprivredom, u vlasništvu imam oko 20 jutara, a oko 50 hektara sada uzimam u zakup, sa prijateljima. Kada se uporedi ovogodišnji rod, koji je odličan i cene žita i ostalih proizvoda koje su niske, mnogi ne vide računicu. Ako se sledeće godine ponovi niska otkupna cena pšenice, to će biti totalni fijasko i za mnoge zakup zemlje neće biti moguć – objašnjava Ivan Aćin, zakupac zemlje iz Zrenjanina.

Dobit od 100 miliona dinara

Poosnovu prava prečeg zakupa, Opština Zrenjanin dodelila je stočarima oko 3.500 hektara zemljišta i oko 100 hektara vlasnicima infrastrukture. Najviše zemljišta ima u katastarskoj opštini Kinićanin, oko 2.500 hektara, potom Perlez i Lazarevo sa oko 1.600 hektara, toliko imaju i Melenci ali lošijeg kvaliteta, a Zrenjanin ima preko 1000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Tokom protekle godine od zakupa zemlje ostvarena je dobit od 100 miliona dinara, od čega 30 odsto ide Pokrajini, 30 odsto Republici a 40 odsto ostaje u budžetu Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari