Razdvajanje delatnosti kada se za to stvore uslovi 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

Energetska zajednica nije u mogućnosti da sankcioniše Srbiju zbog nezadovoljstva delovanjem Srbijagasa. Ta institucija jedino može da se žali Evropskoj komisiji i da od nje traži da preduzme određene korake po tom pitanju.

Smatram da je Energetska zajednica dobrovoljna institucija i da ne bi trebalo da postavlja bilo kakve ultimatume. Drugim rečima, realno bi trebalo da sagledava konkretnu situaciju vezanu za poslovanje Srbijagasa i da svoje ocene donosi shodno tome – kaže za Danas Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

Naš sagovornik ističe da je Srbijagas trenutno u dugovima i da nije oportuno razdvajati delatnosti preduzeća dok je situacija takva kakva je. – Preduzeće prvo treba finansijski konsolidovati, očistiti od dugovanja i dovesti na „zelenu granu“. Jer samo u tom slučaju ima šta da se razdvaja i to razdvajanje samo u takvim uslovima može biti izvršeno na zadovoljavajući i adekvatan način. Dakle, do razdvajanja delatnosti u Srbijagasu još uvek nije došlo ne zato što je to nečija volja i zato što neko sabotira taj proces već zato što se nisu stvorili uslovi za to. Kada se stvore do razdvajanja će i doći kako je i planirano – navodi naš sagovornik.

Podsećanja radi, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izjavio je da bi 14. oktobra protiv Srbije mogle biti preduzete kaznene mere zbog nepoštovanja ugovora o Energetskoj zajednici, među kojima je najstroža uskraćivanje novca Evropske unije za energetiku. – Uporno insistiranje poslovodstva „Srbijagasa“ da ne napravi ništa što se tiče razdvajanja delatnosti, moglo bi da dovede do usvajanja mera protiv Srbije ove godine, rekao je Kopač na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije.

Kopač je na konferenciji za novinare naveo da će Sekretarijat zajednice na ministarskom savetu u Sarajevu 14. oktobra predložiti još dve kaznene mere za Srbiju, uskraćivanje novca za nadoknade za saradnju sa zajednicom i oduzimanje glasačkog prava. On je, međutim, izrazio nadu da do toga neće doći i da bi Vlada Srbije morala da odreaguje pre 14. oktobra i reši probleme sa Energetskom zajednicom od kojih je najvažniji razdvajanje u okviru preduzeća Srbijagas na transport i distribuciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari