Razmišlja se o suspenziji Rusije iz sporazuma OPEK+ 1Foto: EPA-EFE/LAURA MOROSOLI

Neke članice OPEK-a navodno razmatraju ideju o suspenziji ruskog učešća u OPEK + sporazumu o proizvodnji nafte, jer sankcije zapadnih zemalja počinju da potkopavaju sposobnost Moskve da pumpa više, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije pozivajući se na Volstrit žurnal.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova je saopšteno da su se šefovi diplomatija Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sergej Lavrov i šeik Abdulah bin Zajed sastali u Rijadu i istakli blisku saradnju unutar naftne grupe OPEK + kako bi se osigurala stabilnost i predvidljivost globalnih cena.

Sa druge strane, onemogućivanje Rusije, putem sankcija, da proizvodi planirane količine nafte moglo bi potencijalno utrti put Saudijskoj Arabiji, Emiratima i drugim proizvođačima u OPEK-u da pumpaju znatno više sirove nafte, nešto na šta ih SAD i evropske nacije pritiskaju da urade od kako je rat u Ukrajini podigao cene “crnog zlata” iznad 100 dolara po barelu.

Kako piše Fajnenšel tajms Saudijska Arabija je nagovestila zapadnim saveznicima da je spremna da poveća proizvodnju nafte ako ruska proizvodnja značajno padne zbog energetskih sankcija Moskvi. “Saudijska Arabija je svesna rizika i da nije u njenom interesu da izgube kontrolu nad cenama nafte“, izveštava taj list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari