Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić izjavila je danas da je projekat „Uvođenje rodno senzitivnog upravljanja privredom na lokalnom nivou zajedničkim delovanjem Ženske parlamentarne mreže i Udruženja poslovnih žena“ važan korak napred u razvoju ženskog preduzetništva.

Radimo na tome da poboljšamo okruženje za sve nas koje se bavimo preduzetništvom, rekla je Popović Pantić na završnoj konferenciji projekta koja je održana u Domu Narodne skupštine.

Ona je rekla da je neophodno da se uvede rodna statistika O ženskom preduzetništvu prilikom prikupljanja podataka o malim i mikro preduzećima.

Prema njenim rečima, potrebno je i osnivanje Fonda za podršku ženskom preduzetništvu i samozapošljavanju žena, kao i da se obezbedi učešće preduzetnica u lancu dobavljača.

Projekat, čiji je cilj razvijanje različitih budžetskih inicijativa lokalnih smouprava za dodelu sredstava za stimulisanje ženskog preduzetništva kao vidu samozapošljavanja žena, realizovan je od oktobra 2016.godine, u Kraljevu, Zrenjaninu i Vranju, uz podršku kanadske ambasade u Srbiji.

U okviru projekta bila su realizovana tri treninga, a kroz edukaciju su prošle odbornice i odbornici u ovim lokalnim samoupravama.

Žene u politici i biznisu, bez obzira što imaju dugoročan staž, još su na početku, jer jačina naše moći i uticaja nije srazmerna našoj zastupljenosti u stanovništvu. O svemu tome vi sve odlično znate i osećata na svojoj koži, rekla je koordinatorka Ženske parlamentarne mreže i poslanica Marija Obradović.

Ona je dodala da žene, iako su izuzetno cenjene, iako su dugo u biznisu i postigle su fantastične rezultate, često osete da su na početku u određenim procesima, u udruženjima, tamo gde muškarci već dugo drže primat.

Ambasador Kanade u Srbiji Filip Pinington rekao je da je primenjivanje rodno odgovornog budžetiranja kroz razvoj alternativnih budžetskih inicijativa na lokalnom nivou kako bi se raspodelili resursi i podržalo stimulisanje ženskog preduzetništva cilj koji Kanada uvek rado podržava.

Vlada Kanade je zauzela jasan stav da promoviše osnaživanje devojaka i žena i jednako učešće žena kao donosilaca odluka i agenta promene u ekonomskim, društvenim i političkim procesima. Fokus je na ostvarivanju pravičnog i održivog progresa i napretka uključujući status žena, poštovanje njihovog doprinosa i prava, rekao je Pinington.

On je ukazao da napredak ka ostvarivanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju devojaka i žena zahteva pristup baziran na ljudskim pravima, zahteva učešće ženskih organizacija, ali i muškaraca i podršku ženskim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari