Rekonstrukcija Kule motrilje u Novom Pazaru u završnoj fazi 1Foto: TONP

Radovi na rekonstrukciji Kule motrilje, simbola Novog Pazara, odvijaju se po utvrđenoj dinamici i očekuje se da sve bude završeno u septembru.

U prethodna dva meseca, urađena je statička sanacija, koja je bila najvažnija, dva betonska prstena radi stabilizacije temelja Kule, a u toku su izrade hidroždrenažne izolacije i čelične konstrukcije. Predstoje unutrađnji radovi i rekonstrukcija krova.

Direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Dubravka Đukanović, ocenila je da su „zadovoljni kvalitetom izvedenih radova“.

Rekonstrukcija ovog objekta radi se po uslovima koje je odredio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture.

Planom je predviđena rekonstrukcija krovne konstrukcije, ulaza postavljanja novih međuspratnih konstrukcija, restauriranje fasade, ali i dobijanje prostora od pet međusobno povezanih etaža za galerijski i izložbeni prostor i multifunkcionalne dvorane.

Rekonstrukcija Kule motrilje je projekat Regionalne turističke organizacije Sandžaka. Vrednost radova je 22,7 miliona dinara, koje je obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.Beogradskoj kompaniji „Koto“ povereno je izvođenje glavnih građevinskih i konzervatorskih radova.

Kula motrilja se nalazi unutar Novopazarske tvrđave. Izgrađena je početkom 17.vekam ali nije poznato ko su joj bili graditelji. Za Novopazarsku tvrđavu zna se da je izgrađena devedesetih godina 17.veka po naređenju tadašnjeg sultana.

Od polovine šezdesetih godina prošlog veka,unutar tvrđave nalazi se gradski park, koji bi trebalo da preraste u muzej na otvorenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari