Rekordan broj sajber napada 1Foto: Pixabay/iAmMrRobIlustracija)

U poslednjem tromeečju prošle godine broj DDoS (Distributed Denial of Service) napada u odnosu na prethodno tromesečje povećan je za čak 52 odsto.

U odnosu na isti period prethodne godine povećanje iznosi 4,5 puta, navodi se u najnovijem izveštaju kompanije Kasperski.

DDoS napadi predstavljaju ogromnu pretnju preduzećima i organizacijama koje pružaju onlajn usluge. Tokom takvih napada, sajber kriminalci šalju veliki broj zahteva napadnutim veb sajtovima sa ciljem da opterete kapacitet veb sajta da obradi mnogobrojne zahteve i tako sprečavaju da sajt pravilno funkcioniše. Ovi napadi mogu da traju nekoliko dana, izazivajući ogromne poremećaje u funkcionisanju organizacija.

Od oktobra do kraja decembra zabeleženo je najviše takvih napada od kada Kasperski ovu oblast.

Prema oceni stručnjaka u poslednja tri meseca i inače je povećan broj DDoS napada, tad aje onajn prodaja na vrhuncu, a sajberaktivisti generalno postaju aktivniji.

Međutim zanimljiv je drugi razlog ovolikog broja sajber napada. Oni ističu da je obim DDoS tržišta obrnuto proporcionalan tržištu kriptovaluta.

To je zbog toga što su kapaciteti za organizovanje DDoS napada i rudarenja kriptovaluta zamenljivi, vlasnici botneta imaju tendenciju da preusmere snagu na rudarenje kada kriptovaluta raste, a na DDoS kada opada. To je upravo ono što smo primetili u četvrtom kvartalu, povećanje broja DDoS napada i pad vrednosti kriptovaluta„, navodi se u izveštaju.

Većina DDoS napada u četvrtom kvartalu prijavljena je u Sjedinjenim Državama (43,55 odsto), Kini (9,96 odsto), Hong Kongu (8,8 odsto), Nemačkoj (4,85 odsto) i Francuskoj (3,75 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari