Rekordan broj turista u Srbiji protekle godine 1Foto: M. Đošić

Prethodna godina bila je rekordna po broju dolazaka i noćenja turista u Srbiji, u kojoj je boravilo više od 3,6 miliona turista, što predstavlja rast od osam odsto, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije.

Od tog broja 1.846.551 bili su strani turisti, a 1.843.432 domaći, i to je prvi put da je broj stranih gostiju premašio domaće.

Osim toga, premašena je i cifra od deset miliona noćenja, kojih je bilo ukupno preko 10.073.299, što je porast od osam odsto u odnosu na 2018. godinu. Srbija ima i dvocifreni rast broja noćenja stranih turista, što je značajno iznad evropskog proseka. U Srbiji je samo u decembru 2019. godine boravilo ukupno 269.422 turista, za 15 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, koji su ostvarili 685.811 noćenja, što je skok od 20,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Najviše noćenja, strani turisti su ostvarili u Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji i Kopaoniku. Domaći turisti su najviše noćenja ostvarili u Vrnjačkoj banji, zatim slede Zlatibor, Sokobanja, Kopaonik, Beograd i Tara, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari