Relić: Cilj je da dobijemo Mišlenovu zvezdicu i ovo je prvi korak ka tome 1Foto: N1

Svetski poznati Mišlenov vodič uvrstio je u svoju selekciju Srbiju i preporučio 14 restorana iz Beograda, dok je jedan od njih Iva New Balkan cuisine dobio oznaku Bib Gourmand, koju dobijaju restorani vrhunskog gastronomskog kvaliteta i koji nude odličnu vrednost za uloženi novac.

U kategoriju preporučenih restorana u Mišlenovom vodiču našli su se i Salon 1905, Gušti mora, JaM, Enso, Homa, Magellan, The Square, Legat 1903, Ebisu, Comunale Cafe e Cucina, Mezestoran Dvorište i Langouste, kao i restoran Bela Reka.

“Beograd je odavno trebalo da se nađe u Mišlenovom vodiču i drago mi je što se to konačno desilo. Naš cilj je da dobijemo Mišelin zvezdicu i ovo je prvi korak ka tome. Verujemo da će ovo dodatno podići vidljivost restorana i da ćemo u toku 2022. dobiti i tu prvu zvezdicu”, kaže za Danas vlasnik restorana Enso Miša Relić.

Mišlenova zvezdica postala je sinonim za dobru kuhinju u celom svetu i samo renomirani restorani u pretežno najvećim gradovima mogu da se pohvale time.

Priča o nastanku “zvezdica” potiče još iz 1900. kada su braća Mišlen, osnivači jedne od najvećih kompanija za proizvodnju guma na svetu, Andre i Eduard odlučili da naprave gastronomski vodič, ne bi li ljude podstakli da više putuju.

Tek 26 godina kasnije Vodič je počeo da dodeljuje dobrim restoranima zvezdicu, a 1931. napravljen je nov sistem bodovanja, od jedne, dve i tri zvezdice, koje su značile da je u restoranu sve vrhunsko, sa akcentom na odličnu hranu i sposobnosti kuvara.

Najviše restorana sa tri zvezdice je u Francuskoj, Japanu, Hong Kongu, dok je Mišlen u SAD, na primer, zaživeo tek 2005. i prošlogodišnjem izdanju vodiča za ovu zemlju 14 restorana je okićeno sa tri zvezdice.

U Francuskoj je 2020. bilo čak 29 restorana sa tri zvezdice, ukupno 628 ima bar jednu, samo u Parizu ih je deset sa najvećom ocenom. U Italiji bar jednu Mišlenovu zvezdicu ima 374 restorana, u Nemačkoj je 309 restorana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari