Remont niškog Tvrđavskog mosta duži od izgradnje Empajer stejt bildinga 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Rekonstrukcija Tvrđavskog mosta u centru Niša, dugog pedesetak metara, traje duže nego izgradnja Empajer stejt bildinga, oblakodera u Njujorku sa 105 spratova, a duža je i od putovanja čoveka na Mars ili trajanja balkanskih ratova, podaci su pojedinih sajtova i opozicije koji broje dane od početka popravke mosta, inače jednog od simbola Niša.

Sanacija Tvrđavskog mosta juče je „ubeležila“ 492. dan. Počela je 3. marta prošle godine, kada su u Direkciji za izgradnju grada kazali da će koštati 60 miliona dinara, a da je rok za završetak samo četiri meseca. Prema dostupnim podacima, izvođač radova je beogradska firma Termomont.

Uprkos zahtevima dela javnosti, Grad do sada nije objavio ugovor i anekse ugovora o ovom poslu, a podaci o konačnoj ceni renoviranja i eventualnom plaćanju penala zbog kašnjenja do danas su nepoznati.

Na sajtu jelgotovmost.com vlast i građani se u šaljivim analogijama podsećaju da je izgradnja 30-spratnog hotela u kineskom gradu Čangša trajala svega 15 dana, a Albanska golgota, odnosno povlačenje srpske vojske i prognanih civila preko zavejanih planina Albanije i Crne Gore u zimu 1915/16. godine – 54 dana. Prva ekspedicija na Južni pol trajala je 58 dana, prvo putovanje Kristofera Kolumba do Amerike – 70 dana, a savezničko oslobađanje zapadne Evrope od Nemaca – 85 dana.

Na sajtu podsećaju i da je čovekov put od Zemlje do Marsa trajao 270 dana, a da su oba balkanska rata trajala 283 dana. Beogradski Sava centar je kompletno izgrađen za 340 dana, satelit je stigao od Zemlje do Jupitera za 405 dana, a sva tri dela „Gospodara prstenova“ snimljena su za 438 dana. Njujorški Empajer stejt bilding izgrađen je za 485 dana, dodaje se između ostalog, bez navođenja izvora za ovakve podatke.

Predstavnici niških odbora Demokratske stranke, Srpskog pokreta Dveri, Narodne stranke i Stranke slobode i pravde zatražili su početkom ove sedmice da gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski podnese ostavku zbog „nesposobnosti, nekompetentnosti i bahatosti“, navodeći kao prioritetni razlog nerazumno dugu i netransparentnu rekonstrukciju Tvrđavskog mosta i susednog Trga kralja Milana.

Oni su ispred Gradske kuće, u kojoj je kabinet gradonačelnika, u znak protesta zbog ovakvih rekonstrukcija ostavili simbolične poklone – zidarski metar, mistriju i libelu.

Sanacija Trga kralja Milana započela je još ranije nego popravka Tvrđavskog mosta, 29. juna 2019. godine, a gradski čelnici su obećali da će biti okončana do kraja prošle godine. Izvođač radova je lazarevačka firma Bauvezen, koja je pet puta probijala rok za završetak radova.

Na početku sanacije saopšteno je da će radovi koštati 218 miliona dinara – ne uključujući rasvetu, fontanu i obnovu Tvrđavskog mosta, dok je opozicija nedavno navela da ona košta 525 miliona dinara. Ugovor i aneksi koji regulišu ovu rekonstrukciju takođe nisu dostupni javnosti.

Varljiva empatija gradonačelnice

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila je da je najnoviji rok za završetak rekonstrukcije Trga kralja Milana 1. avgust ove godine. Prethodna bankarska garancija za završetak tih radova važila je do 30. juna ove godine.

– Radovi moraju da budu završeni do 1. avgusta ili ćemo drugačije da razgovaramo – rekla je ona.

Sotirovski je, međutim, prethodno kazala da od 1. juna „neće više biti empatije za kašnjenja izvođača radova“, ali je posle tog datuma najavila produženje bankarske garancije, a ovih dana saopštila i najnoviji rok za završetak, 1. avgust.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari