Reprezentativna zgrada nekadašnjeg “Gvožđara” ostaje prazna 1gvožđar

Kada se krajem ovog meseca iz zgrade nekadašnjeg trgovinskog giganta u srednjem Banatu “Gvožđara” iseli banka u ovoj gradskoj lepotici ostaće tek poneka kancelarija u kojoj ima ljudi.

Naime, zgrada od skoro 1. 300 kvadrata u glavnoj gradskoj ulici prodaje se iz stečaja i jedina je preostala imovina nekadašnjeg lidera u prodaji metalne i elektrotehničke robe.

Zgrada od 1.249 kvadrata, nalazi se u ulici Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, ima podrum, dva sprata i garažu i njena vrednost procenjena je na 79.835.650 dinara. Poslednji put, neposrednom pogodbom, prodaja ove zgrade pokušana je polovinom prošle godine. To je bio treći pokušaj da se zgrada proda i namire poverioci.

Zgrada u kojoj se, do stečaja 2007. godine, nalazila uprava „Gvožđara“, proglašena je za spomenik kulture. U ovoj zgradi, izgrađenoj 1937. godine u stilu moderne, do Drugog svetskog rata bila je smeštena Hipotekarna banka.

U prizemlju su se nalazile prostorije banke, a na spratu su bili stanovi za viđenije bankarske činovnike.

Prodaja jedine preostale imovine “Gvožđara” traje 15 godina jer je vlasništvo utvrđivano u sudskom sporu. Naime, objekat pripada “Gvožđaru”, ali se zemljište na kom je zgrada izgrađena vodilo na Narodnu banku Srbije.

Mnogo su lakše rasprodate ostale nekretnine koje su bile u vlasništvu ove nekada uspešne firme.

Dve godine nakon uvođenja stečaja, prodati su poslovni prostor u ulici Obala Sonje Marinković, niz objekata na stovarištu u Ečki, kao i trgovine u Zrenjaninu, Mužlji, Perlezu, Kleku, Tomaševac.

Novcem od prodaje tih nekretnina poverioci su samo delimično namireni, a najlošije su prošli nekadašnji radnici koji su potraživali neisplaćene zarade.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari