Republika ne haje za kritične tačke na Savi 1

Na inicijativu gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića u periodu od poplava 2014. godine očišćeno je i prokopano više od stotinu kilometara kanala i vodotokova koji su u nadležnosti lokalne samouprave.

Radovi su izvođeni u dvadesetak sela, gde decenijama nisu održavani vodotokovi kao i kanali pored njiva. Posebna pažnja posvećena je čišćenju, proširivanju i produbljivanju rečnih tokova Dobrave i Dumače, koje, iako nevelike, naprave velike probleme kad nabujaju. Zbog svega toga šabački kraj nema neuralgičnih tačaka i u vreme velikih padavina, ali ostaje sporan nasip kod Čevrntije.

Za njega je nadležna Republika, a dužina je oko četiri kilometra. Upravo u majskim poplavama zbog poroznosti i nestabilnosti nasipa ovde je više hiljada građana, vojske, policije, dobrovoljaca, branilo Šabac, jer bi izlivanjem Save čitav kraj bi poplavljen. Međutim, za sada se nadležni u Republici ne oglašavaju, a u šabačkoj lokalnoj samoupravi ističu da je nedopustiv ovako nemaran odnos vlasti prema ovom vitalnom problemu. Sam Šabac podigao je kvalitetne betonske nasipe, jer su na obali bili kasarna i pontonirska jedinica i veliki industrijski pogoni „Zorke“ i drugih fabrika, ali to ništa ne znači ako bi se Sava izlila u gornjem toku, jer bi poplava vrlo brzo doprla do grada.

U maju 2014. godine šabački kraj je doživeo nezapamćene poplave. Samo za dva-tri dana palo je više od 200 litara po kvadratnom metru, što reke i kanali nisu mogli da prihvate. Poplavljeno je na hiljade hektara, a šteta je iznela više od milijardu dinara. Srećom, nasip na Savi je izdržao rekordni vodostaj od 665 centimetara, ali je najkritičnije bilo kod Čevrntije gde nasip nije dobro učvršćen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari