RERI: Nezakonito izdvajanje Hale 1 iz celine Beogradskog sajma 1Foto: M.M./ATAImages

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) danas je ukazao da će iz celine Beogradskog sajma biti nezakonito izdvojena Hala 1 i da je neophodna reakcija urbanističke inspekcije.

„Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture je 5. februara 2023. godine potvrdilo urbanistički projekat za Halu 1 Beogradskog sajma, kojim je odobreno izuzimanje hale od „ostatka“ kompleksa. Takvim činom, mogućnost rušenja susednih hala zarad širenja projekta „Beograd na vodi“ postala je izvesnija“, navodi se u saopštenju RERI-ja.

Donošenje urbanističkog projekta za Halu 1, ministarstvo je obrazložilo potrebom da se u skladu sa statusom zaštite tog objekta definiše i formira građevinska parcela javne namene.

„Ovo je međutim sugestivna i neistinita informacija. Hala 1 uživa status zaštite još od 19. februara 2009. godine, kada je proglašena spomenikom kulture, nezavisno od činjenice da se ne nalazi na jedinstvenoj građevinskoj parceli javne namene“, naveo je RERI.

Po oceni tog instituta urbanistički projekat se ne bavi Halom 1 na bilo koji način, osim kao entitetom koji će biti izdvojen iz celine Beogradskog sajma, što potvrđuje i činjenica da je inicijator i investitor izrade tog projekta privatno preduzeće „Beograd na vodi“ sa kojim je, prema navodima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 16. marta 2023. država potpisala kupoprodajni ugovor, kojim je ovo preduzeće steklo vlasništvo nad zemljištem na kojem se nalazi Beogradski sajam.

„Skoro godinu dana nakon potpisivanja ovog ugovora u katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda još uvek nije uneta promena vlasništva nad parcelama na kojima se nalazi Beogradski sajam, niti su javnosti dostupne informacije o vrednosti i sadržini ugovora o kupoprodaji“, podsetio je RERI.

RERI je 13. februara ove godine uputio zahtev republičkom urbanističkom inspektoru za pokretanje vanrednog inspekcijskog nadzora o urbanističkom projektu za Halu 1 Beogradskog sajma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari