RERI podneo krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića 1Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je juče krivičnu prijavu protiv odgovornog lica, v.d. direktora i zakonskog zastupnika Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS), Milorada Grčića.

Kako navode u saopštenju, prijava je podneta zbog postojanja osnovane sumnje da je Grčić izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.

RERI ističu da je usled nepoštovanja odredaba Zakona o energetici od strane JP EPS, koje se odnose na obaveze proizvođača električne energije da proizvodne kapacitete održava u ispravnom stanju, obezbedi njihovu stalnu pogonsku spremnost i bezbedno korišćenje, od 12. decembra do 27. decembra 2021. godine došlo do niza događaja i havarija u termoelektrani Nikola Tesla, a usled čega je došlo do izvršenja krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim delom Izazivanje opšte opasnosti od strane v.d. direktora i zakonskog zastupnika EPS-a.

„Njegovim nepostupanjem, odnosno propuštanjem da proizvodne kapacitete termoelektrane Nikola Tesla održava ispravnim, došlo je do nekoliko uzastopnih požara, a za šta mu može biti izrečena kazna zatvora od jedne do osam godina, u skladu sa Krivičnim zakonikom Srbije. Iako, kako se u saopštenjima navodi, u havarijama u termoelektrani Nikola Tesla nije bilo povređenih, došlo je do izazivanja opasnosti po živote zaposlenih u EPS-u, koji su u momentu izbijanja požara bili prisutni, kao i do nastupanja imovinske štete velikih razmera“, navodi RERI u saopštenju.

Zakonom o odgovornosti pravnih lica za krivična dela je isključena krivična odgovornost pravnih lica kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja, zbog čega je RERI podneo i prijavu za privredni prestup protiv EPS-a zato što, suprotno zakonskoj obavezi, nije održavao proizvodne kapacitete u ispravnom stanju, niti je obezbedio njihovu stalnu pogonsku spremnost i bezbedno korišćenje u skladu sa tehničkim i drugim propisima. Za navedeni prestup je propisana novčana kazna u iznosu od 1.500.000 do 3.000.000 dinara.

Kako navode, njihova saznanja potvrđuju i navodi ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i lica zaposlenih u ovom ministarstvu koji su, između ostalog naveli da se nisu poštovali planovi i projekti i da su potpuno zanemareni svi tehnološki procesi i procedure, kao i da sistem nije održavan već duže vreme, a zbog čega je RERI u svojim prijavama predložio da ista budu ispitana u ovim postupcima.

„Ono što se, čini se, zaboravlja jeste uloga inspektora u nadležnom Ministarstvu rudarstva i energetike koji ima obavezu da proverava da li energetski objekti, uređaji i instalacije ispunjavaju propisane uslove za proizvodnju električne energije, a ukoliko otkrije nezakonitosti u radu proizvođača električne energije on je dužan da naloži mere za njihovo otklanjanje i da pokrene odgovarajuće krivične postupke i postupke za privredni prestup. Ministarstvo rudarstva i energetike nije i ne može biti samo nemi posmatrač kojeg je EPS obmanuo dostavljanjem izveštaja koji ne odgovaraju situaciji na terenu“, naglašava se u saopštenju.

RERI ukazuje da će EPS biti „država u državi“ dokle god nadležna ministarstva i Vlada Srbije budu odbijala da nadziru njegov rad i ostavljaju široku autonomiju u pogledu poštovanja zakonskih propisa.

RERI očekuje da nadležna javna tužilaštva sprovedu dokazne radnje u skladu sa podnetim prijavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari