RERI: Postupak izdavanja odobrenja za eksploataciju Rio Tintu i dalje u toku 1Foto: Beta/Milan Timotić

Početkom godine smo saznali da je i dalje u toku postupak pred Ministarstvom rudarstva i energetike za izdavanje odobrenja za eksploataciono polje, što predstavlja neophodan korak da bi kompanija Rio Tinto započela iskopavanje litijuma, rekla je FoNetu pravnica Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Hristina Vojvodić.

Kako je objasnila, ta vest stiže u medije, uprkos činjenici da je 2022. godine doneta uredba kojom se stavlja van snage prethodno doneta uredba o uređenju prostornog plana područja posebne namene, što je nepuni planski osnov za sprovođenje projekta.

Vojvodić je u serijalu razgovora Vidokrug o ekologiji podsetila da je Rio Tinto tokom dve godine 11 puta tražio produženje rokova za dopunu dokumentacije, ali do danas nije dostavio potpunu dokumentaciju.

Ona smatra da bi taj zahtev trebalo da bude odbijen i napominje da nadležni organ nije tražio da se dokumentacija dopuni, već je bez obrazloženja produžavao rokove više od dve godine.

Trenutno je važno ispratiti dva postupka, dodala je Vojvodić, pri čemu je jedan pred Ministarstvom rudarstva i energetike, gde je RERI tražio da ima svojstvo stranke u postupku, s obzirom na interes javnosti da se isprati celokupan postupak.

“Takođe smo ukazali da ovaj postupak ne bi mogao da traje na način da se produžava bezrazložno”, predočila je ona i precizirala da je drugi važan postupak pred Upravnim sudom, gde je Rio Tinto tužio Vladu Srbije, a RERI podneo izjavu o stupanju u spor.

Ona je naglasila da je tu informaciju javnost saznala od jedne nevladine organizacije, ali da nema nikakvog obaveštenja od Ministarstva rudarstva i energetike da je postupak pred Upravnim sudom i da to dovodi u pitanje realizaciju takvih projekata.

Ukoliko pred Upravnim sudom uspe tužba Rio Tinta, onda će se ponovo vratiti na odlučivanje pred Vladu, koja će morati da odlučuje o našoj i žalbama još pet organizacija, zaključila je Vojvodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari