RERI: Šta nije u skladu sa zakonom u gradnji fabrike guma u Zrenjaninu? 1Foto: Pixabay

Regulatorni Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI održaće sutra, 17. juna u 11 u Velikoj slai Medija centrua konferenciju za novinare pod nazivom „ Poluzagrljaj: Šta nije u skladu sa zakonom u početnoj fazi izgradnje fabrike guma u Zrenjaninu”.

Na ovoj konferenciji RERI će javnosti predstaviti svoje nalaze i zaključke o neregularnostima i propustima javnih vlasti u postupku izdavanja građevinskih dozvola i postupku procene uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong international Europe.

Govornici su Mirko Popović, programski director RERI I Jovan rajić, predsednik UO RERI.

Kako se navodi u najavi, neregularnosti i izbegavanje propisa u oblasti zaštite životne sredine prate ovaj projekat od samog početka.

Projekat je proglašen za investiciju od državnog značaja, a grad Zrenjanin je investitoru, kineskoj kompaniji Linglong international Europe, poklonio više od 90 hektara njiva I kategorije.

Do sada su izdate dve građevinske dozvole, prva za ogradu kompleksa fabrike, druga za pomoćne objekte, takođe u okviru kompleksa fabrike. Investitor ni za jednu od njih nije izradio procenu uticaja na životnu sredinu pod izgovorom da za tu vrstu objekata procena uticaja nije neophodan.

Trenutno je u procesu odlučivanje o Potrebi proceni uticaja za samu fabriku, čija je izgradnja ponovo podeljena na faze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari