Revizorska kuća: Fudbalsko tržište se smanjilo usled korone za 13 odsto 1Foto: Pixabay/jarmoluk

Prema 30. godišnjem izveštaju o finansijama u fudbalu kompanije Deloit, evropsko fudbalsko tržište se usled pandemije kovida smanjilo za 13 odsto i bilo je 25,2 milijarde evra u sezoni 2019/20, saopšteno je danas iz te revizorske kuće.

U apsolutnom iznosu, „velikih pet“ evropskih liga, sa rekordnim udelom od 60 odsto u fudbalskom tržištu, pretrpele su najveće finansijske posledice, pa su njihovi zajednički prihodi pali za 11 odsto i iznose 15,1 milijardu evra (1,9 milijardu manje).

Nemačka Bundesliga je zabeležila najmanji pad, od samo četiri odsto (137 miliona evra) u ukupnim prihodima, jer se sezona završila pre kraja finansijske godine, pa je televizijskim kućama odobrila minimalne popuste.

Bundesliga je ostvarila prihode od 3,2 milijarde evra i pretekla La Ligu (3,1 milijarda evra) kao fudbalska liga sa drugim najvećim prihodima u 2019/20. nakon što su prihodi La Lige pali za osam odsto.

Italijanska Serija A, sa prihodima od 2,1 milijardu evra (pad od 18 odsto) i francuska Prva liga,sa prihodima od 1,6 milijardi evra, ostvarili su ostatak prihoda „velikih pet“ evropskih liga od 15,1 milijardu evra.

Iako su se ukupni prihodi „velikih pet“ liga smanjili za 11 odsto, ukupni troškovi plata ostali su nepromenjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari