RFZO overio knjižice radnicima Krušika suprotno zakonu 1Foto: FoNet/ MOD

Radnicima Krušika, koji su pet meseci bili bez zdravstvene zaštite, Republički fond za zdravstveno osiguranje konačno je overio zdravstvene knjižice na narednih šest meseci, odnosno do sredine aprila. Koincidencija je da će zaposleni u toj fabrici imati pravo na lekara do izbora, a kasnije ćemo da vidimo…

Overa kartica, kako tvrde u RFZO-u, izvršena je na osnovu zaključka Vlade Srbije, donetog na sednici dan ranije i Pravilnika o ispravi o osiguranju koji je objavljen u januaru ove godine.

Međutim, ni u jednom od ukupno 24 člana ovog pravilnika, zaključak Vlade ne navodi se kao osnov za overu. Samo uplata doprinosa. A uplate iz Krušika nije bilo, to je Danasu potvrdila i direktorka fabrike Jovanka Andrić. Zbog čega se onda RFZO pozvao na pravilnik i na osnovu čega su overene knjižice?

Radnici Krušika kao ni radnici bilo koje druge firme, naravno nisu smeli da ostanu bez zdravstvenog osiguranja ni jedan jedini dan, a obaveza poslodavaca je da doprinose redovno uplaćuju kako ne bi došlo do ovakvih situacija. Još veću obavezu ima država da to obezbedi i garantuje zaposlenima, da svojim primerom u firmama gde je većinski ili potpuni vlasnik o tome vodi računa.

U slučaju Krušika, obaveza je tim veća jer su problemi fabrike nastali nakon afere o trgovini oružjem na štetu domaćeg preduzeća iza čega su stajali ljudi iz samog državnog vrha.

Međutim, to ne znači da se zakon sme dalje kršiti na štetu RFZO, već se overa mora obaviti tako što će doprinosi radnicima biti uplaćeni.

Da je uplata doprinosa jedini osnov za overu knjižica potvrđuje za Danas i Mario Reljanović iz Instituta za uporedno pravo, koji naglašava da je to učinjeno nezakonito ukoliko uplate nije bilo, nego je postupano samo po zaključku Vlade.

– Krušik je pravno lice tako da poslodavac, firma treba da uplati te doprinose. On, naravno, može da primi sredstva od države i kao državno preduzeće i po bilo kom drugom osnovu i da onda uplati doprinose. Država kao vlasnik može i direktno da uplati RFZO-u iako to ne bi bilo baš po propisu. Ali, samo na osnovu zaključka da se overe knjižice ukoliko nije naveden pravni osnov za to, nije uobičajeno niti pravno moguće. Zakon ne može da se zaobiđe zaključkom Vlade čak i ako u njemu piše da će u nekom roku uplata biti izvršena, posebno ne ako samo stoji da treba da se overe knjižice – kaže Reljanović i podseća da je Poreska uprava nadležna za kontrolu uplate doprinosa i da ona može da kazni poslodavca koji ne uplaćuje doprinose a da je ovakva praksa neuobičajena čak i kad se ima u vidu da je reč o namenskoj industriji, odnosno strateški važnom preduzeću.

Iz RFZO nam je obećan odgovor na pitanje da li je zaključkom Vlade od 14. oktobra na osnovu kojeg su overene zdravstvene knjižice radnicima Krušika, obezbeđen način uplate doprinosa i koji je to način. Sam zaključak ne nalazi se među objavljenim dokumentima sa pomenute sednice Vlade.

Iz demantija

U dopisu Danasu, koji je nazvan demantijem, RFZO se poziva na Pravilnik o ispravi o osiguranju i objašnjava da je „najduži rok za overu kartica zdravstvenog osiguranja za zaposlene kod poslodavaca koji su izmirili sve dospele doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje utvrđen u trajanju šest meseci“. Navode i mogućnost overe na tri meseca, kod onih koji su započeli izmirivanje duga i redovno ga servisiraju (što kod Krušika nije slučaj, jer su knjižice overene na šest meseci). Na kraju „demantija“ RFZO kaže da su „posle donošenja Zaključka Vlade na sednici koja je održana u četvrtak 14. 10. 2021. godine, kartice zdravstvenog osiguranja overene na period od šest meseci na osnovu Pravilnika o ispravi o osiguranju“. Inače, zaključak Vlade, kao pravni osnov, u pravilniku se ne pominje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari