RGZ: Srbija 14. u svetu u pogledu sigurnosti vlasništva nepokretnosti

Ostavite komentar


  1. A koje mesto Srbija zauzima na svetu po broju gradjana i porodica izbacenih na ulicu od strane tzv izvrsitelja ?!

  2. Laik sam za sve ove brojne stručne izraze i nazive, ali meni ovaj tekst izgleda ovako: u Srbiji ogromnu većinu nekretnina drži vladajuća klika kao prćiju upokojene države i veruju da im niko ne može stati na rep, a sistem za nadzor istih (i sve moguće mutljavine) im radi bolje nego poreska služba.

  3. Ko bi rekao da smo tako dobri, upravo slavim 20 godina suđenja s beogradskim institucijama jr su nam pre 50 godina ekproprisali kuću, dali rešenje, nije isplaćeno niti se išta realizovalo, nisu hteli da ponište rešenje, a izbegavaju da nas isplate. Dakle, imam kuću, nemam kuću. Ne mogu da ulažem jer nije moje, plaćam porez jer sam u katastru vlasnik, plaćam advokate, sudske troškove, a državne institucije zadužene za građevinske poslove u Beogradu otežu, sabotiraju. Kakvu vlasničku sigurnost imam?Gde je tu 10. ili 14. mesto kojim se hvali RGZ?

  4. Kao neko ko je relativno dugo radio kao pravnik u katastru mogu da kažem da su neke navedene stvari tačne ali da su sa druge strane prećutali gomilu stvari koje su katastrofa. Tačno je da se prilično lako može javnim uvidom preko sajta Rgz-a ustanoviti da li je nepokretnosti upisana, ko je nosilac prava na njoj, da li postoje tereti itd. Sada se i ažuriranje tih podataka vrši svaki dan (za razliku od početka). Uvedena je oglasna tabla na sajtu gde se može videti sadržina rešenja koje je potpisano i spremno za slanje ili poslato itd. To su neke dobre i praktične stvari ali šta ćemo sa onim lošim? Pre svega, zahtevi koje stranka sama preda na šalter po zakonu treba da se reše u roku od 15 dana. E, te predmete svi katastri, usled prioriteta koje nameće Rgz mimo zakona, stavljaju sa strane. Dakle, ne da ne donose rešenja u zakonom propisanom roku nego ljudi čekaju na donošenje rešenja i po godinu, dve. Zašto je to tako? Pa zato što apsolutni prioritet imaju zahtevi koje šalju obveznici dostave (notari, izvršitelji, sudovi) a koji po zakonu moraju da se reše za 5 radnih dana. Ti zahtevi imaju prioritet zato što Rgz mora da opravda priču premijerke da je digitalizacija uspešno sprovedena. Jeste ali na uštrb svih onih koji su predali svoje zahteve u pisanoj formi i čekaju godinama rešenje a ne 15 dana kako zakon predviđa. Čak ni ove elektronske koji su im prioritet svih prioriteta ne stižu da urade u tom roku od 5 radnih dana ali tu prekoračenje roka nije tako flagrantno. Što je najgore, ne postoje sankcije za ta prekoračenje. E sad zamislite nekog ko je recimo 2018. kupio stan ali pre nego što su notari počeli da šalju elektronski putem overene ugovore katastrima. Predao čovek zahtev za uknjižbu, u međuvremenu prioritet postali elektronski predmeti a njegov predmet više od 2 godine stoji u ormanu sa istim takvim predmetima. U međuvremenu čoveku može da se okrene život za 180 stepeni i da mora da proda stan a još nije ni upisan na istom. Ode kod notara da ovaj na osnovu pravnog sleda overi novi ugovor kojim sad on prodaje stan i notar to i uradi. Pošalje katastru ali tamo u bazi podataka referent vidi da ima zahtev ispred (onaj što stoji u ormanu kojim je ovaj mučenik što sada već prodaje trebalo pre dve godine da bude upisan) i vrati šefu pisarnice jer se zahtevi ne smeju preskakati. Naravno da većini “ pametnica“ međe referentima pre svega (čast izuuzecima, kojih zaista ima) ne pada na pamet da pogledaju na šta se odnosi taj prethodni zahtev. Jer kad bi pogledali spojili bi predmete, doneli rešenje kojim se upisuje krajnji kupac. Ima tu gomila stvari koje užasno funkcionišu ali već sam i sam sebi dosadio ovim kuckanjem a kamoli drugima

    1. Aco, niste dosadili. Lepo objašnjeno. „Za utehu“ ni javna svojina nije sva upisana a zahtevi su podneti pre skoro deceniju. Skoro deceniju pojedini zaposleni u RGZ rade pod ugovorom za male pare i rade samo ono što moraju.

  5. Iskrene čestitke na postignutom uspehu, direktoru RGZ-a Borku Draškoviću
    koji je od stupanja na tu funkciju pokrenuo niz organizacionih promena i sistemskih
    antikoruptivnih mera sa ciljem da se uvodjenjem novih tehnoloških rešenja stvori
    moderan i transparentan katastar sa pouzdanim podacima.
    Vlasnici nekretnina u Srbiji osećaju se sigurnim zato što imaju ogromno poverenje
    u direktora gospodina Borka Draškovića. Dok je direktor gospodin Borko Drašković
    na čelu RGZ-a vlasnici nekretnina u Srbiji imaju sigurnost i mogu mirno da spavaju.

  6. Meni su pre 6 meseci rekli da je kod nacelnice, samo jos ona da potpise.i gotov upis prava svojine. .Do nacelnice je putovalo 4 meseca.

Ostavite komentar


Ekonomija

Među potpisanim sporazumima tokom posete Si Đinpinga, nema elektroenergetike: Beograd balansira između investitora sa Istoka i Zapada? 10

Među potpisanim sporazumima tokom posete Si Đinpinga, nema elektroenergetike: Beograd balansira između investitora sa Istoka i Zapada?

Među brojnim sporazumima Srbije i Kine, koji su potpisani tokom zvanične posete predsednika te zemlje Si Đinpinga Beogradu, nema nijednog iz oblasti elektroenergetike, a razlog za tako nešto treba tražiti u činjenici da je u tom segmentu naša zemlja prevashodno vezana za evropske standarde, smatra domaća stručna javnost.

Naslovna strana

Naslovna strana za 9. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.