Zajednica organizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca iz Bajine Bašte zatražila je od premijera Aleksandra Vučića da poništi odluku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kojom je, kako tvrde, bez novog konkursa, preduzeću „Balkan eko tim“ iz Prijepolja, pre neki dan, dodelilo na upravljanje ribarsko područje Zapadna Morava.

Kako je Danas pisao, to ministarstvo je početkom februara, bez obrazloženja, poništilo sopstveni konkurs na kome su se za upravljanje područjem „Zapadna Morava“ prijavili „Balkan eko tim“ i Zajednica organizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca „Zapadna Morava i Drina“. Na odluku da se upravljanje dodeli prijepoljskom preduzeću, ribolovci su se žalili tvrdeći da je ono bilo povlašćeno tokom procedure, da su „na delu bili nezakonit uticaj, korupcija i nameštanje konkursa“ nakon čega je ministarstvo 8. februara poništilo konkurs za sva ribarska područja u Srbiji.

Međutim, Zajednica ribolovaca došla je do saznanja da je Ministarstvo 22. februara ove godine, bez raspisivanja novog konkursa, preduzeću „Balkan eko tim“ ponovo i nezakonito ustupilo na korišćenje ribarsko područje „Zapadna Morava“. Oni su se zbog toga obratili premijeru pismom u kome ga mole „kao čoveka, koji se zalaže za strogo poštovanje zakona“ da spreči nenadoknadivu štetu i najhitnije poništi ovu odluku, kao i da „naloži pokretanje postupaka za utvrđivanje pojedinačne odgovornosti imenovanih i zaposlenih u Ministarstvu poljoprivrede“. Ocenili su i da „to više nije samo kršenje zakona, već gola sila i iživljavanje nadležnih, bahatost koja se do sada, na ovaj način, nije dešavala“.

Ribolovci u pismu ukazuju i da je na području „Zapadna Morava“ uništen riblji fond zbog „kriminalnog ponašanja vlasnika privatnih firmi koji su osam godina gazdovali njime, zbog čega im je to pravo oduzimano u dva navrata“, i da se nisu nadali da će i po treći put upravljanje biti povereno privatnoj firmi.

U Zajednici podsećaju da je riblji fond u ribolovnim vodama u državnoj svojini i predstavlja dobro od opšteg interesa, a da se zaštita i održivo korišćenja najvećim delom finansira novcem od prodaje ribolovačkih dozvola, koje su i do tri puta skuplje nego u najrazvijenijim evropskim državama.

– Privatnim firmama je novac motiv da uđu u ovaj posao, bez dinara uloženih sredstava, prihoduju novac od dozvola i nenamenski ga potroše, što je ovde već dva puta viđeno – pišu premijeru ribolovci i podsećaju ga da upravo udruženja njihovih kolega u evropskim zemljama upravljaju ribarskim područjima i da, poput Slovenije, ostvaruju značajne prihode od turizma.

Iz Ministarstva poljoprivrede Danasu je potvrđeno da je ribarsko područje „Zapadna Morava“ ustupljeno „Balkan eko timu“ i to „privremeno, do raspisivanja novog konkursa, a najduže do 31. decembra 2016. godine“. Kažu i da je prvobitni konkurs „poništen u skladu sa članom 9 Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda“.

– Ribarska područja ustupljena su privremeno, zbog potrebe hitnog uspostavljanja sistema zaštite i održivog korišćenja ribljeg fonda. Raspisivanje novog konkursa, za čije sprovođenje je potrebno minimum dva meseca, imalo bi vrlo ozbiljne posledice po riblji fond – navedeno je u informaciji koju je to ministarstvo dostavilo našoj redakciji, uz najavu da će „novi konkurs biti raspisan i sproveden do kraja 2016. godine, pri čemu će ribarska područja biti ustupljena novim korisnicima na period od deset godina“.

 Ministarka protiv nezakonite odluke

Ribolovci tvrde da je ministarka Snežana Bogosavljević Bošković bila protiv nezakonite odluke da se prijepoljskoj firmi dodeli na korišćenje ribarsko područje „Zapadna Morava“ i da je zbog toga poništila prvobitni konkurs ali su, kako navode u pismu premijeru, „pojedini njeni saradnici, poput državnih sekretara, na silu i mimo zakona ponovo doneli istu odluku i potpisali ugovore o ustupanju na korišćenje tog područja sa firmom iz Prijepolja“.

 Privremena dozvola

Milan Jovanović, šef ribočuvarske službe u „Balkan eko timu“, potvrdio je za Danas da je tom preduzeću dodeljeno upravljanje područjem „Zapadna Morava“, ali, kako kaže, „samo privremeno, na jednu godinu“. Na pitanje šta piše u obrazloženju odluke, Jovanović kaže da „ne piše ništa“ i da nema komentar na optužbe Zajednice ribolovaca da je ta odluka nezakonita i da je to preduzeće bilo favorizovano. „Naša ribočuvarska služba je počela da radi na osnovu ugovora koje smo potpisali sa predstavnicima ministarstva“, rekao je Jovanović, a na pitanje sa kim u ministarstvu je potpisan taj ugovor, rekao je daon to ne zna, pošto taj dokument nije potpisao on, već o direktorka preduzeća Milica Ljujić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari