Rističević: Ministarstvo poljoprivrede da prestane da maltretira poljoprivrednike 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Narodni poslanik i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije pozvao je danas Ministarstvo poljoprivrede da ove godine prijava u sistem e-agrar bude opciona, a ne obaveza.

„Shodno zaključcima i preporukama Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu pozivam prestavnike Ministarstva da zaustave maltretiranje poljoprivrednika i zaposlenih koji se upisuju ili rade na sistemu E-agrar i e-obnovi poljoprivrednih gazdinstava i da u ovoj prvoj ratarskoj godini to ne bude iskljućiva obaveza već jedna od mogućnosti“, apelovao je Rističević.

On je poručio da predstavnici Ministarstva treba da shvate da je prolećna setva počela i da odmah isplate podsticaje po hektaru i hitno sa bankama sklope ugovore o kreditima sa nižim subvencionisanim kamatama.

„Neophodno je da Ministarstvuo poljoprivrede odmah isplati dugove i podsticaje od 9.000 dinara po hektaru za biljnu proizvodnju, jer setva ne može da čeka da se stanje sa E-agrarom sredi.

Novac koji je odobren od Skupštine za podsticaje nije celishodno čuvati do leta kada više ne može uticati na prinose“, napisao je Rističević dodajući da zbog štete u poljoprivredi koja je nastala zbog tvrdoglavog odbijanja zaključaka Odbora, i to više puta, odgovornost pojedinih predstavnika Ministarstva „treba da ispita Vlada Srbije i predsednica Ana Brnabić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari