Rističević tvrdi da ne stoji iza protesta proizvođača mleka, iako Vladine mere neće sprečiti damping 1Nezadovoljni stočari prosipaju mleko na protestu u Špacu Foto: K.V. /Danas

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Marijan Rističević demantovao je danas da je taj odbor organizovao proteste proizvođača mleka i prosipanje tog proizvoda i istakao da se zalaže za uvođenja prelevmana za uvoz kačkavalja.

„Kategorički demantujem da Odbor ima bilo kakve veze sa protestom proizvođača mleka, naprotiv, Odbor u svom radu pozdravljao je svaki dogovor Ministarstva i proizvođača mleka. Odbor je u više navrata tražio uvođenje prelevmana u skladu sa procedurama i na nivou sprečavanja dampinga“, rekao je Rističević, navedeno je u saopštenju.

Proizvođač mleka Vukašin Baćina rekao je juče medijima da su protesti u „režiji Odbora za poljoprivredu“, a da je država konačno donela ozbiljnu odluku da zaštiti svoje proizvođače mleka, a da Rističević traži da se ta odluka povuče.
Rističević je rekao da smatra da prelevman na sireve od 30 dinara po kilogramu ne sprečava damping, ne štiti proizvođače sireva i mleka jer je cena koštanja proizvodnje uvoznih kačkavalja 5,7 evra, u Srbiji se prodaju po 2,7 do 3,1 evro po kilogramu.

Zbog toga, kako je naveo, visina zaštite treba da bude daleko veća i pokrije razliku i spreči uništavanje domaće proizvodnje.

On je rekao da je u prošloj godini uvezeno 13.000.000 kilograma sireva koji „eliminišu“ 130.000.000 litara mleka iz otkupa ili više od 15 odsto celokupnog otkupa mleka u Srbiji.

Pozvao je predstavnike ministarstva da podignu visinu prelevmana za sireve na, najmanje 200 dinara po kilogramu, a što bi obezbedilo zaštitu proizvodjačima sireva i mleka za sireve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari