RSE: Vlasnik firme koja trguje avio delovima, pod sankcijama Velike Britanije, tvrdi da ne sarađuje Rusijom 1ilustracija Foto: shutterstock/Bychykhin Olexandr

Velika Britanija je danas objavila da je najnovijom odlukom o sankcijama na listu sankcionisanih stavila 46 osoba i kompanija zbog poslovanja s Rusijom, među kojima je i srpska kompanija „Avio Chem“.

Njen vlasnik, državljanin Slovenije Aleš Luci je rekao za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mu „nije jasno“ šta on ima s Velikom Britanijom „kad Srbija nema nikakve sankcije prema Rusiji, niti ih je uvela“.

Velika Britanija je navela da se sankcijama kažnjavaju pojedinci i kompanije za koje se utvrdi da su „odgovorni za podršku ruskom vojnom delovanju“.

RSE navodi da se „Avio Chem“ bavi trgovinom avio-delovima i popravkom letelica.

RSE je ranije objavio da je „Avio Chem“ radila sa avio kompanijama u Rusiji što je utvrđeno višemesečnom novinarskom analizom zvanično dostupnih podataka, i da je ta firma to radila uprkos sankcijama koje su uvele zemlje Evropske unije, kao i SAD, Velika Britanija i Japan.

Po analizi više hiljada carinskih podataka iz javne baze o međunarodnoj trgovini „Sinoimex“, RSE je utvrdio da je „Avio Chem“ Rusiju od početka agresije na Ukrajinu izvezla robu u vrednosti od oko 3,1 milion dolara.

„Verovatno nismo jedini, jer postoje i kompanije koje iz Engleske i Amerike rade isti posao sa ruskim kompanijama“, rekao je Aleš Luci.

Današnje sankcije se odnose na ponovljene pokušaje Rusije da zaobiđe i nadoknadi posledice uticaja koji ranije sankcije Velike Britanije imaju na njene ratne planove.

Aleš Luci je rekao da je prestao da sarađuje s ruskim kompanijama, ali nije moga da precizira kada.

Dodao je da je pre sedam meseci poslao interni imejl, u kojem je zaposlenima sugerisao da ne odgovaraju na upite iz Rusije.

„Neke ugovore sam morao da dovedem do kraja zato što sam za te poslove dobio avans“, kazao je Aleš Luci.

„Avio chem“ je osnovan decembra 2014. godine pod prvobitnim nazivom „Thoms Aviation Adriatic doo Beograd“, a osnovao ga je državljanin Slovenije Aleš Luci.

Od maja 2020. firma je registrovana na adresi beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“.

„Avio chem“ je registrovan za popravke i održavanje letelica i svemirskih letelica, dok su ostale delatnosti čišćenje zgrada i opreme, kao i iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila, pokazuju podaci iz Agencije za privredne registre.

Po zvaničnim finansijskim izveštajima, 2022. godine ta firma je imala prihod od 3,5 miliona američkih dolara, što je više u odnosu na ukupnu zaradu koju su ostvarili za četiri prethodne godine, navodi RSE.

Dodaje se da carinski podaci koje je analizirao RSE pokazuju da je izvoz trajao do jula.

„Avio Chem“ je tokom 2022. izvezao robu u vrednosti od 1,8 miliona dolara, dok je u toku 2023. vrednost izvoza u Rusiju bila 1,3 miliona dolara. Izvozio je opremu za avione, najčešće delove za kabine, pneumatike i delove za motore, piše RSE.

U članku se dodaje da je gotovo ceo izvoz firme „Avio chem“ završio, po podacima baze Sinoimex, kod dve povezane ruske avio-kompanije „Siberia Airlines“ i „S7 inžinjering“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari