RTB Bor dobija profesionalni menadžment 1Foto: RTB Bor

Od obaveza preuzetih iz UPPR-a ostalo nam je da u ovoj godini objavimo tender za profesionalni menadžment, i to ćemo uraditi u četvrtak, 29. decembra, ali i nastaviti da ispunjavamo ostale obaveze.

Jer, potvrda UPPR-a u beogradskom Apelacionom sudu obavezuje nas da sve što nalaže ovaj pravno-ekonomski dokument i izvršimo jer su RTB-u Bor, u vreme realizacije UPPR-a, dugovi otpušteni, a ne otpisani. Neispunjenje bilo koje obaveze odvelo bi RTB Bor u stečaj, a to ne smemo dozvoliti – izjavio je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, dodajući da su plaćene sve obaveze za javne prihode (rudna renta, ekološka taksa, prihodi lokalnim samoupravama Bora i Majdanpeka), a redovno se, pored zarada i tekućih obaveza dobavljačima, izmiruje i rata kredita uzetog od kanadske EDC banke za izgradnju nove topionice u Boru.

Prema podacima odgovornih u borskom kombinatu bakra ovaj je kolektiv ostvario pozitivne poslovne rezultate u 2016. godini. Operativni troškovi poslovanja su za oko osam miliona dolara niži od prihoda i prodaje proizvoda i ostvarena je dobit iz tekućeg poslovanja, bez amortizacije. Ispunjen je plan proizvodnje bakra, a ukupna produkcija je čak 20 odsto veća nego što je to bilo u prošloj. godini. U 2016. prerađeno je 326.400 tona koncentrata bakra i proizvedeno ukupno 64.146 tona katodnog bakra, 805 kilograma zlata, 11 i po tona srebra i 300.000 tona sumporne kiseline.

-Zbog takvih rezultata RTB je u stanju da izmiruje sve obaveze preuzete iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije koji je prošlog meseca potvrđen u Privrednom apelacionom sudu u Beogradu – objašnjava Spaskovski koji kaže i da su prognoze poslovanja RTB Bor u narednoj godini povoljnije jer su sa prosečnom cenom bakra od 5.500 dolara za tonu rezultati iz tekućeg poslovanja pozitivni, a planirana dobit RTB Bor sa amortizacijom, u 2017. godini 50 miliona dolara.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari