Druga runda pregovora delegacija Štrajkačkog odbora Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja (JP PEU) “Resavica” i Ministarstva rudarstva i energetike nije danas dala očekivane rezultate, pa se štrajk zaposlenih u devet rudnika, koji je započeo jutros, nastavlja, izjavio je predsednik Štrajkačkog odbora Nebojša Milenković.

Predstavnici Štrajkačkog odbora razgovarali su sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović i predstavnicima Ministarstva finansija.

Milenković je nakon današnjeg sastanka u Vladi Srbije rekao da su pregovori bili korektni, ali da nije postignut kompromis.
– Postignut je napredak u razgovorima oko visine povećanja zarade i nadoknade za topli obrok, ali je sporna dinamika koju su predložili. Zbog toga se iz Beograda vraćamo bez dogovora i nastavljamo štrajk koji je jutros počeo u svih devet rudnika u okviru JP Resavica- istakao je Milenković.

On je za Danas izjavio da je stav Štrajkačkog odbora da ne izlazi u javnost sa visinom povećanja plata koji rudari traže od države, a da je zahtev sa konkretnom cifrom predočen predstavnicima Vlade i da će štrajk biti nastavljen sve do ispunjenja svih zahteva.

– Predstavnici Vlade Srbije su izašli sa svojim predlogom o procentu povećanja plata koji je za nas neprihvatljiv. Nemamo nameru da odustanemo od naših zahteva i štrajk će se odvijati sve dok oni ne budu ispunjeni. Smatram da nikom nije u interesu da ovaj štrajk potraje ali mi insistiramo da bude ispunjeno ono što zahtevamo. Ukoliko za sedam dana nadležni ne prihvate ono što tražimo Štrajkački odbor će zasedati i doneti odluku o narednim koracima, između ostalog i o radikalizaciji štrajka ako za tim bude potrebe – navodi naš sagovornik.
Inače, štrajk rudara odvija se u krugu rudnika, uz poštovanje minimuma procesa rada koji obezbeđuje sigurnost ljudi i imovine.
Javno preduzeće Resavica ima 3.600 zaposlenih čije su prosečne plate 65.000 dinara, a rudari smatraju da su njihove zarade neprimereno male za težak, odgovoran i važan posao koji obavljaju.

Rudari zahtevaju povećanje cene radnog sata i naknade za topli obrok, kao i nastavak eksploatacije u rudniku “Soko” koji ne radi od od 1. aprila, kada se u njemu dogodila nesreća.

Povodom štrajka rudara u “Resavici” danas su se oglasili i nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike koji ističu da “ briga države za rudare JP PEU “Resavica“ nijednog trenutka nije dovođena u pitanje, o čemu najbolje svedoči više od 40 miliona evra subvencija godišnje kako bi ovo preduzeće moglo da funkcioniše”.

U tom ministarstvu ističu da je ove godine, na zahtev sindikata, obezbeđeno dodatno povećanje zarada, upravo u cilju poboljšanja materijalnog položaja rudara, posebno ceneći doprinos koji su rudari Resavice“ dali u vreme kad smo se suočili sa problemima u snabdevanju ugljem naših termoelektrana.

– Verujući da se svi problemi najbolje rešavaju dijalogom, a uzimajući u obzir realne mogućnosti države u vreme kad se ogroman novac izdvaja da obezbedimo sigurnost snabdevanja energentima, kao i subvencije koje se već izdvajaju za JP PEU „Resavica“, Ministarstvo zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i poslovodstva tog preduzeća, intenzivno radi na pronalaženju održivog modela kako bi se rešio problem koji su izneli predstavnici zaposlenih u ovom javnom preduzeću – navode u Ministarstvu rudarstva i energetike i dodaju da država želi da pomogne i da put za poboljšanje položaja rudara vodi kroz saradnju i partnerski odnos ključnih činilaca u ovom procesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari