Zašto Vučić ne želi da otkrije gde je novo nalazište zlata u Srbiji: Ministarka Đedović tvrdi da i ona zna gde je 1Foto: G. Tončev Vasilić/Serbia Zijin Copper

Gde je tačno na teritoriji Srbije locirano novootkriveno nalazište zlata, koje po rečima predsednika Aleksandra Vučića spada u “100 najvećih u svetu”, informacija je koju nadležni u ovom trenutku ne žele da podele sa javnošću, a ono što se pouzdano može zaključiti je da će taj rudnik eksploatisati strana kompanija te da njegove rezerve iznose više desetina tona zlata.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je u našoj zemlji otkriveno još jedno nalazište zlata koje je bolje od nalazišta u Žagubici i spada u 100 najvećih u svetu. On je dodao da ne može da kaže koje je to mesto i da to znaju samo on i premijerka Ana Brnabić.

Kasnije se ispostavilo da za ime opštine na čijoj teritoriji će biti rudnik zna i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, a zbog čega predsednik Vučić i nju nije uvrstio među one koji su sa tim upoznati ostaje nepoznanica.

Razlog zbog čega nadležni ne žele da iznose precizne informacije u vezi otvaranja novog rudnika zlata u našoj zemlji je najverovatnije to što je reč o prvim izveštajima i da se vrše dodatne provere od strane kompanije koja je angažovana na tom projektu i po svemu sudeći je u stranom vlasništvu.

Pre nekoliko dana kanadska rudarska kompanija Dundee Precious Metals INC objavila vest o novom nalazištu zlata pronađenom na lokalitetu Čoka Rakita, u opštini Žagubica a preliminarni rezultati tehnoloških ispitivanja pokazali su da je moguće proizvesti čist koncentrat zlata, sa ukupnim iskorišćenjem zlata većim od 93 odsto.

Procenjuje se da rezerve zlata na tom nalazištu iznose oko 30 tona. S obzirom na to da je predsednik Vučić izjavio da je nalazište čiju lokaciju nije hteo da obelodani “bolje” od ovog u Čoka Rakiti može se pretpostaviti da su i rezerve zlata na njoj izdašnije.

Ono što je pak poznato je da se zlato i druge rude iz koga se ono može dobiti istražuje na tridesetak lokacija u jugoistočnoj Srbiji, i da to sprovodi desetak kompanija.

Zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović kaže za Danas da količina zlata koja se može eksploatisati iz rudnika zavisi od tipa ležišta u nalazištu.

– Drugim rečima veće količine zlata će se dobiti ako se u rudniku eksploatiše zlato kao ruda. Ako je pak slučaj da se zlato nalazi u drugim rudama koje se eksploatišu u rudniku dobijaju se manje količine zlata. Kada je reč o Srbiji rekord u iskopanom zlatu na godišnjem nivou postignut je sedamdesetih godina kada je u Rudarskom basenu Bor iskopano pet tona zlata. S obzirom na to da ne postoje bilo kakve informacije o nalazištu o kome sada govorimo teško je reći da li bi moglo u njemu da se iskopa više zlata nego što je to bio slučaj u RTB. Za takve procene su potrebnie konkretnije informacije kojih zasad nema – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je za eksploataciju rudnika zlata potrebna velika investicija a to su sredstva koja u Srbiji u ovom trenutku mogu da obezbede samo kompanije u stranom vlasništvu pa je izvesno da će neka od njih biti vlasnik i nalazišta koje je pomenuo predsednik Aleksandar Vučić ne imenujući opštinu u kojoj se nalazi.

Ekonomista Velimir Gavrilović kaže da bi za Srbiju bila dobra vest da se na njenoj teritoriji otvori veliki rudnik za eksploataciju zlata i da bi država od toga imala korist ali da je moguće i to da u najavama predsednika Vučića ima i preterivanja.

– To što bi nalazište o kome govorimo a ne znamo zasad ništa o njemu, po veličini ušlo u prvih 100 u svetu nije u istoj meri značajno, kao što bi bilo da je među prvih pet. Učešće u prvih pet nalazišta rude zlata u svetu bi bilo nešto što bi Srbiji donelo ogroman benefit. To ipak nije slučaj što ne znači da u nalazištu o kome govori Vučić ne postoje značajnije rezerve zlata. Sa druge strane, kolike su one teško je reći ali se delimično može sagledati i po rezervama u zlatu koje poseduje Narodna banka Srbije a ta količina u ovom trenutku nije veća od 32 do 35 tona – zaključuje naš sagovornik.

Inače, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) o saradnji na realizaciji projekta „Bolja energija“, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je na pitanje da li je kao resorni ministar upućena u to koje je nalazište zlata pronađeno u Srbiji, i prema rečima predsednika Srbije Vučića ima više rude nego u Žagubici, odgovorila potvrdno.

– Želimo da odredimo okvir pod kojim će se eksploatacija vršiti u smislu zaštite interesa građana. Svaka preuranjena informacija koja ode u javnost može da ima određene posledice i za učesnike ili razne druge aktere, pa morate da shvatite da određene informacije za neko vreme treba da ostanu van domena javnog da bismo stvorili prerogative u postupku pregovaranja – rekla je Đedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari