Ruska centralna banka zabranila prodaju deviza građanima 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Građani Rusije do 9. septembra neće moći da kupuju devize, a sa deviznih štednih računa neće moći da podignu više od 10.000 dolara, odlučila je juče Banka Rusije.

Taj iznos moći će da podignu samo u dolarima, bez obzira u kojoj valuti im je štednja, a novac će biti konvertovan u dolare po tržišnom kursu.

Ostatak svoje štednje moći će da dobiju u rubljama.

Centalna banka je saopštila da građani mogu da zadrže devizne štedne depozite u bankama.

„Sva sredstva su sačuvana i obračunata u valuti u kojoj su položena. Uslovi za depozite i račune ostaju nepromenjeni. Kamate na depozite biće obračunavate kao i obično i u valuti u kojoj je štednja i ugovorena“, saopštila je Banka Rusije.

Građani će takođe moći da otvore nove devizne štedne račune, ali dok su restrikcije na snazi, novac sa ovih računa moći će da se podigne samo u rubljama i po kursu koji važi na taj dan.

Banke neće prodavati devize građanima do 9. septembra, a oni će moći da zamene devize za rublje u svakom trenutku.

Centralna banka je izjavila i da klijenti svih banaka bez izuzetka mogu da dobiju sredstva sa svojih deviznih računa, a jedino može da traje nekoliko dana da banke obezbede dovoljne količine keša za filijale.

Prema podacima centralne banke oko 90 odsto deviznih računa u ruskim bankama ne prelazi iznos od 10.000 dolara, što znači da će 90 odsto štediše moći da dobije svoju deviznu štednju u celosti, prenosi ruska agencija Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari