Ruski biznismen hoće banku u Srbiji 1

Ekspobanka je izrazila zainteresovanost za ulazak na tržište Srbije, ali Narodna banka Srbije nije dobila nikakav zvaničan zahtev ni od te banke ni od njenog vlasnika Igora Kima, saopštila je NBS.

Ona je time reagovala na medijske napise prema kojima je Kim zainteresovan da kupi neku od banaka u Srbiji, što je inače njegova specijalnost, budući da je po navodima Juromanija, Kim u poslednje 23 godine u proseku kupovao skoro po dve banke godišnje, uglavnom u Rusiji.

Da bi ušao na bankarsko tržište Srbije Kim, čije se bogatstvo procenjuje na oko pola milijarde dolara, morao bi da dobije dozvolu NBS za kupovinu više od pet odsto udela u nekoj od ovdašnjih banaka.

U Srbiji postoji „pravni okvir za odlučivanje o podnetim zahtevima (za kupovinu banaka) i ne postoji prostor za diskreciju, u smislu prihvatanja jednog ili drugog investitora“, navode u NBS.

„Uslovi za ulazak na srpsko bankarsko tržište su jasni i transparentni, a kriterijumi za njihovu ocenu su detaljno utvrđeni internim aktima i procedurama Narodne banke Srbije. NBS podržava ulazak reputabilnih i bonitetnih investitora u bankarski sektor Srbije, koji ispunjavaju propisane uslove, bez obzira na zemlju iz koje oni dolaze“, zaključuje se u saopštenju NBS.

Javnost se za ime Igora Kima u Srbiji prvi put zainteresovala pre dve godine, kada je figurirao kao potencijalni kupac Hipo banke. Do te transakcije tada nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari