RZS - inflacija u oktobru 8,5 odsto: Potvrđeni podaci koje je pre pet dana već izneo Siniša Mali 1Foto: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

U oktobru 2023. godine, inflacija je u odnosu na seprembar 2023. u proseku iznosila 0,3 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku (RZS). Cene su u oktobru u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane za 8,5 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2022. godine u proseku povećane za sedam odsto.

Republički zavod za statistiku tako je potvrdio informacije o inflaciji koje je pre pet dana pre njih već objavio ministar finansija Siniša Mali.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u oktobru 2023. godine, u odnosu na prethodni mesec, cene su porasle u grupama Obrazovanje (2,9 odsto), Odeća i obuća (1,7 odsto), Zdravlje (0,8 odsto), u grupama Alkoholna pića i duvan, Oprema za stan i tekuće održavanje i Restorani i hoteli (za po 0,5 odsto), Stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,3 odsto) i u grupama Transport i Rekreacija i kultura (za po 0,2 odsto).

Pad cena registrovan je u grupi Komunikacije od 0,1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari