Šabić: O poslovanju i rezultatima preduzeća "Beograd na vodi" dobijamo samo sporadične, skromne i kontroverzne informacije 1foto-BETAPHOTO-MILAN-OBRADOVIĆ

Advokat Rodoljub Šabić danas je objavu preduzeća „Beograd na vodi“ da će iz dobiti ostvarene u 2022. godini isplatiti dividende u vrednosti 10 miliona evra, ocenio kao još jednu potvrdu kontinuiranog izigravanja, čak ismevanja ustavom zajamčenog prava građana da istinito, potpuno i blagovremeno budu obaveštavani o pitanjima od javnog značaja.

Podsećajući da je Srbija u projekat „Beograd na vodi“, koji spovodi u saradnji sa partnerom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, unela ogromnu javnu imovinu on je u saopštenju naveo da je „potpuno apsurdno da za skoro deceniju javnost nije dobila nikakvo objašnjenje kriterijuma na kojim je zasnovan većinski, čak dvotrećinski udeo privatnog partnera a da o poslovanju i rezultatima dobija samo sporadične, skromne i kontroverzne informacije“.

„Ustav Srbije jemči građanima da istinito, potpuno i blagovremeno budu obaveštavani o pitanjima od javnog značaja a Zakon o slobodnom pristupu informacijama uređujući ostvarivanje tog prava predviđa koji subjekti imaju obavezu da javnosti čine dostupnim sve informacije o svom radu. Ta obavezu imaju i privredna društva čiji osnivač ili suosnivač republika ili jedinica lokalne samouprave“, istakao je Šabić.

Dodao je da „nažalost“ zakon predviđa da se obaveza odnosi samo na ona preduzeća u kojima je većinski udeo odnosno procenat akcija veći od 50 odsto u javnoj svojini pa formalno Beograd na vodi, budući da je samo jednom trećinom u vlasništvu države Srbije, nema tu obavezu.

„Taj formalni apsurd moraju da prevaziđu i nadomeste nadležni organi vlasti. Budući da su u preduzeće oni uneli, samo u vidu bar 100 hektara prvorazrednog građevinskog zemljišta i više kapitalnih građevinskih objekata, nekretnine čija tržišna vrednost višestruko prevazilazi ulog stranog partnera od početka je potpuno nejasno na kojim objektivnim kriterijumima se zasniva dvotrećinska većina stranog partnera koja ograničava odnosno isključuje kontrolu od strane javnosti“, naveo je Šabić.

On smatra da je vlast u Srbiji dužna da to, ako je uopšte moguće, objasni javnosti, jer „bez prihvatljivog objašnjenja nemoguće je otkloniti odavno iznete sumnje u nelegitimne motive celog posla“.

„Vlast duguje javnosti i informacije o finansijskim efektima posla jer je ona u Beograd na vodi ona unela ogromnu javnu imovinu i predstavila ga kao posao stoleća naglašavajući da je u najboljem javnom interesu“, ukazao je Šabić.

Dostupne informacije o poslovanju preduzeća Beograd na bodi, po njegovoj oceni su kontroverzne jer, kako je kazao, podaci o prodaji hiljada stanova imajući u vidu prosečnu kvadraturu i veoma visoke cene upućuju na zaključak da je prihod mnogo veći od onog koji se navodi u zvaničnim izveštajima preduzeća.

„Štaviše preduzeće je u većini godina prikazivalo gubitke u poslovanju a samo u par godina dobit i to, u odnosu na uloženo, više nego skromnu, minornu. Vlast je dužna da razjasni ogroman višegodišnji raskorak između vrednosti uložene javne imovine i i skromnih finansijskih efekata. Ona mora biti svesna da floskule o uklanjanju zmija pacova i narkomana nikako ne mogu da opravdaju prelazak ogromne javne imovine u svojinu privatnog stranog ulagača, ni da otklone sumnje u nelegitimnost takvog ulaganja uključujući i korupciju“, istakao je Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari