SAD izvoze skoro tri miliona barela nafte dnevno 1Foto EPA-EFE LARRY W. SMITH

Sjedinjene Američke Države postale su veliki izvoznik nafte kao odgovor na smanjenje ruskog izvoza “crnog zlata” , prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

SAD ipak neće moći stalno da obavljaju  ulogu snabdevača u krajnjoj nuždi bez znatno viših cena nafte. Prema podacima američke Uprave za energetske informacije (EIA) Sjedinjene Države od sredine aprila izvoze  skoro tri miliona barela “crnog zlata” dnevno, što je drastičan zaokret u odnosu na uvoz  više od milion barela dnevno u sedmicama pre izbijanja rata u Ukrajini.

Rezultat je da se zalihe sirove nafte i derivata nastavljaju iscrpljivati, uključujući strateške rezerve koje su na najnižem nivou od 2008 godine. Širom zemlje komercijalne zalihe sirove nafte su 64 miliona barela ispod petogodišnjeg proseka pre pandemije, zalihe destilata su 30 miliona bbl ispod proseka, a manji je deficit benzina od četiri miliona bbl. Sjedinjene Države ne mogu u nedogled da nastave pokrivanje celog manjka u proizvodnji i izvozu ruske nafte, a da se nestašice ne pojave na domaćem terenu i ne podstaknu rast cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari