Saglasnost je potrebna u slučaju istražnih bušenja  1Srednja Dobrinja/Foto: Milica Đorđević

Za geološka istraživanja litijuma i drugih elemenata, koja je kompanija Jadar Litijum najavila da će početi 17. aprila u selima Požege i Kosjerića, što je uznemirilo meštane, nije potrebna saglasnost vasnika parcela na kojima će se ti radovi odvijati.

To je, u ime te kompanije, u odgovoru Danasu, navela Leda M.Vlajković, advokatica iz Beograda. Ona je istakla da je „rešenje o odobrenju, koje je doneto od strane Ministarstva rudarstva i energetike, izdato u skladu sa zakonima Srbije, kao i svako drugo rešenje o odobrenju izvodjenja geoloških radova“.

Ministastvo rudarstva i energetike je ranije potvrdilo za Danas da je, 1. marta ove godine, izdalo odobrenje Jadar Litijumu, ali je u istom dopisu navelo i to da „investitor ne može da pristupi izvođenju geoloških istražnih radnji, kao što su istražni radovi ili istražno bušenje, na privatnim parcelama ukoliko nema saglasnost vlasnika“.

Međutim, Vlajković tvrdi da „za sada, nikakva prethodna saglasnost vlasnika parcela nije potrebna“.

„Saglasnost je potrebna tek onda kada se dođe u fazu istražnog bušenja, a u ovom momentu smo daleko od svega toga“, navela je Vlajković u odgovoru Danasu.

Na molbu da nam obezbedi kontakt sa Dejanom Jovanovićem, direktorom firme Jadar Litijum, kako bi pojasnio koja vrsta radova će početi 17.aprila, ona je navela da je on na službenim putu van Srbije, da se vraća početkom naredne sedmice, kada će se javiti našoj redakciji i ponuditi objašnjenja.

Osim toga, dodala je, da privedno društvo Jadar Litijum „nije ni na koji način povezano sa kompanijom Rio Tinto. „Kompanija Jadar Resources Limited je kompanija koja je listirana na Australijskoj berzi (ASX: JDR) i upravlja svojim projektima u Srbiji, preko svoje ćerke kompanije Jadar Litijum d.o.o. sa sedištem u Beogradu“, istakla je Leda Vlajković.

Do zabune i dovođenja u vezu firme Jadar Litijum sa grupom Rio Tinto, objasnila je, „došlo je zbog naziva kompanije, a s obzirom na to da obe, kao predmet interesovanja, imaju istraživanje litijuma, sličnost u nazivu nije toliko čudna“.

Da Jadar Litijum nema nikakve veze sa multinacionalnom kompanijom Rio Tinto i njihovom ćerkom firmom Rio Sava Exploration u Beogradu, koja realizuje projekat Jadar, odnosno planira da gradi rudnik litijuma u okolini Loznice, potvrdili su za Danas i u Rio Tintu.

I Opština Požega se, konačno oglasila i to obimnim saopštenjem u kome nabraja zakonske odredbe kojma se reguliše ta oblast i zaštita životne sredine, navodeći da je „rešenje Ministarstva rudarstva i energetike konačno i da se protiv njega može pokrenuti upravni spor“.

„Za sve ostale tražene akte kao i radnje (zahtev za zabranu početka izvođenja radova i slično) od strane zainteresovane javnosti, lokalna samouprave nije nadležna, te ćemo zahtev proslediti Ministarstvu rudarstva i energetike, u cilju dobijanja predmetnog rešenja i dodatnih informacija u vezi sa planiranim geološkim istraživanjma“, piše, između ostalog, u saopštenju požeške Opštinske uprave.

Rokovi i transparentost 

Uz navode da je Jadar Litijum dužan da geološka istraživanja prijavi 15 dana pre njihovog početka, Opštinska uprava Požege je saopštila da joj je ta  komanija dostavila takav dopis 5. aprla ove godine o tome da radovi počinju 17.aprila, te da je to obaveštenje oglašeno na zvaničnom sajtu Opštine, radi, kako se dodaje „transparentosti i uključivanja javnosti u sve odluke koje se tiču opštine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari