Sajam pirotske peglane kobasice ove godine onlajn 1Foto: Pixabay/Felipemaass

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izjavio je da zbog pandemije tradicionalni Sajam pirotske peglane kobasice, specijaliteta po kome je Pirot poznat i van granica zemlje, biti održan najverovatnije onlajn.

„Međunarodni poljoprivredni Sajam u Novom Sadu je održan onlajn uprkos pandemiji, pa ćemo i mi nastojati da i Sajam pirotske peglane kobasice bude održan u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom – onlajn“, rekao je Vasić.

On je dodao da će putem video prezentacija, biti predstavljeni proizvođači pirotske peglane kobasice.

„Ove video prezentacije biće postavljene na sajt kako bi sa njima kupci mogli da kontaktiraju“, rekao je Vasić i dodao da je tražnja za pirotskom peglanom kobasicom velika i da je poznato da je Pirot grad brendova, odnosno grad ćilima, kačkavalja, peglane kobasice.

Osma gastro-turistička manifestacija Sajam pirotske peglane kobasice održana je krajem januara prošle godine u sportskoj hali „Kej“, u Pirotu, i tada je izazvala veliko interesovanje posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Prema nekim procenama prvog dana je ovu gastro-turističku manifestaciju posetilo više od 10.000 turista, najviše iz susedne Bugarske koji su pohrili da probaju i kupe ovaj čuveni specijalitet.

Učestvovalo je tada 40 proizvođača peglane kobasice. Svoje proizvode predstavilo je i 30-tak vinarija i oko 30 mlekara i proizvođača sira i kačkavalja, a bilo je i proizvoda domaće radinosti i suvenira.

Peglana kobasica pravi se tokom zime i od najkvalitetnijeg kozjeg, junećeg i ovčijeg mesa sa dosta belog luka i paprike, ali bez ikakvih aditiva, konzervansa i dodatnih masnoća i bez termičke obrade.

Suše se na promaji na tavanu i svaki dan peglaju flašom kako bi se isterao sav kiseonik i sprečilo kvarenje mesa, zbog čega su i dobile naziv peglane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari