Sajam rakije u Šljivovici 16. i 17. jula 1Foto: Nenad Kovačević

Uz dobar rok zvuk Zlatiborci pripremaju i Deveti sajam domaće rakije koji je najavljen u zlatiborskom selu Šljivovica 16. i 17. jula.

Organizatori popularne rakijade su Mesna zajednica Šljivovica, opština Čajetina, Kulturno-sportski centar Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Privredno društvo za razvoj poljoprivrede Zlatiborski Eko agrar. Za kontrolu kvaliteta rakija su zaduženi dr Ivan Urošević i Kostadin Mihailović, predstavnici beogradskog Jugoinspekta. Zvanični početak sajma biće u nedelju, 17. jula, u 12 časova, potpaljivanjem kazana za pečenje rakije. Dan pre, u susret rakijadi, na Kraljevom trgu na Zlatiboru, od 10 do 18 časova, biće postavljen kazan za pečenje rakije i biće demonstriran način njene proizvodnje. Posetioci će moći i da degustiraju najbolje rakije sa prošlogodišnjeg sajma.

Biće organizovan i bogat kulturno-umetnički program, nastupi trubači, izložbe zdrave hrane i rukotvorina seoskih domaćica, koje će se takmičiti u pripremi najukusnije pite savijače. Zlatiborski pčelari i proizvođači domaćih pekmeza izložiće svoje proizvode. I u sportskom delu organizatori su pripremili podsećanje na stare zaboravljene veštine, pa će biti upriličeno takmičenje u u struganju drvenih stabala dubećom testerom i testerom kladarom, tesanju brvna i nadvlačenju konopca. Rakijada će se završiti proglašenjem najlepšeg dvorišta, najuređenijeg voćnjaka, izborim najlepše seoske nošnje i najlepše čobanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari