Samo jedan uređaj ima svako domaćinstvo u Srbiji: Mašinu za pranje sudova koristi tek petina 1Foto: Pixabay/ rudolf_langer

Svako domaćinstvo u Srbiji ima u kući ili stanu u kom živi šporet, bilo da je električni, na plin, kombinovani ili na črvsto gorivo, pokazala je Anketa o ličnoj potrošnji koju je uradio Republički zavod za statistiku.

Gotovo svako domaćinstvo, odnosno 99,5 odsto anketiranih reklo je da poseduje i televizor, dok 96,2 odsto ima i mašinu za pranje veša.

Frižider, zamrzivač, kao i frižider u kombinaciji sa zamrzivačem bili su odvojene stavke u ovoj anketi, zato i ne čudi što nijedan od ova tri uređaja nije dobio 100 odsto glasova – najčešće domaćinstva imaju jedan ili dva, retko koje ima sva tri.

I frižider i zamrzivač reklo je da ima 63,2 odsto anketiranih, dok kombinovani frižider sa zamrzivačem ima 47 odsto domaćinstava u Srbiji.

Mobilni telefon ima nepunih 92 odsto domaćinstava, što nije slučaj sa fiksnim telefonom, koji se koristi u 76,7 odsto domaćinstava.

Računar ili laptop ima 57,1 odsto domaćinstava u našoj zemlji, radio 58,1, a priključak za internet 57,6 odsto.

Više od polovine domaćinstava poseduje i putnički automobil ili kombi (51,9 odsto), klima uređaj je ugrađen u 41 odsto domaćinstava, dok tek svako treće domaćinstvo ima mikrotalasnu pećnicu.

Najmanje zastupljen uređaj je mašina za pranje sudova i nju ima tek svako peto domaćinstvo u Srbiji, odnosno 20,6 odsto njih.

Primetna je i razlika u odnosu između gradskih i ruralnih područja. Naime, u gradskim područjima mašinu za pranje sudova ima svako četvrto domaćinstvo, dok je u ostalim područjima to na nivou gotovo svakog osmog domaćinstva.

U gradskim područjima, prema ovoj Anekti RZS-a, ima svega više nego u ostalim područjima – interneta, mašina za pranje veša i sudova, mobilnih telefona, mikrotalasnih pećnica, jedino je manje automobila i radija.

Putnički automobil u gradskim domaćinstvima ima 50,6 odsto njih, u ostalim područjima to je 53,9 odsto. Radio ima više od 60 odsto domaćinstava van grada, u gradu je procenat nešto niži – 57 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari