Samostalni sindikat ispostavio zahteve kompaniji FCA u Kragujevcu 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Samostalni sindikat fabrike „Fijat Krajsler automobili Srbija“ saopštio je danas da se „nikada neće složiti“ sa namerama kompanije da slanjem radnika u inostranstvo i otpuštanjem potpuno obustavi proizvodnju u kragujevačkoj fabrici.

U saopštenju sindikata je navedeno da će, ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi, preduzeti „radikalne mere sindikalne borbe“.

Od kompanije se traži da ponudi radnicima za čijim radom je privremeno prestala potreba opciju odlaska na plaćeno odsustvo u skladu sa Zakonom o radu, jer, kako se ističe, Fijat izražava spremnost da nastavi rad u kragujevačkoj fabrici.

Sindikat traži da se upućivanje radnika u inostranstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog zakona „prisiljavanjem“ radnika da „dobrovoljno“ prihvate ponuđene uslove, dobijene u neformalnoj formi.

„Radnicima koji nisu spremni da prihvate jednu od dve opcije, ponuditi stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju sindikata.

Radnici su pozvani da pre izjašnjavanja zatraže od Fijata formalnu ponudu jer dobijeni papir, kako se ističe, to nije.

„Na sva druga ishitrena i nametnuta rešenja biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević.

Radnici FCA su ranije danas obavešteni o uslovima za odlazak na dvogodišnji rad u Nemačku, Italiju, Poljsku i Slovačku gde se nalaze Stelentisove fabrike automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari