Ponuda kao ucena: „Fijat” radnicima u Kragujevcu nudi inostranstvo ili otkaz uz sitne otpremnine 1Foto: Z.S.M.

Radnici u „Fijatu” u Kragujevcu od jutros u kolonama odlaze na razgovor sa poslovodstvom na kome im se nudi da rade po dve godine u „Fijatovim” fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj ili će dobiti otkaz tako što će biti proglašeni za tehnološki višak.

– U pitanju je klasična ucena i zastrašivanje radnika. Na razgovorima sa menadžmentom im se nudi ili da idu u inostranstvo ili da prihvate socijlani program jer će se ovde voditi kao tehnološki višak. Jasno im je predočeno i priprećeno da će u slučaju odbijanja angažovanja u „Fijatovim” fabrikama u inostrasntvu dobiti otkaz, kaže za „Danas” Zoran Miljković iz sindikata „Fijat plastika”.

Njemu su ovo potvrdile na desetine radnika koje su bile na razgovoru sa poslovodstvom. Miljković je slikao i papir na kome su Kragujevčanima navedeni uslovi za rad u ponuđene četiri zemlje i dostavio „Danasu”.

Ponuda kao ucena: „Fijat” radnicima u Kragujevcu nudi inostranstvo ili otkaz uz sitne otpremnine 2
Foto: Zoran Miljković

Za radno angažovanje u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj radnicima „Fijate” nudi se zagarantovana minimalna zarada od 800 i 850, odnosno 1.400 i 1.900 evra. U slučaju odlaska u prve dve zemlje nudi im se neto bonus pri odlasku od 6.000 evra a, u druge dve od po 1.000 evra. Po povratku iz Slovačke i Poljske stoji da će radnicima biti isplaćen neto bonus od 11.000 evra, iz Italje 1.500 a Nemačke 2.000 evra.

– Ko ne izdrži te dve godine u inostranstvu mora da vrati bonus koji dobija pre odlaska. Ucena ali i prava slika naše države, koja ej pre samo 15 dana uz pompu najavila kako dolazi električni model u Kragujevac, a danas se radnici teraju iz naše zemlje ili im se „nudi” da ostanu bez posla.

Ponuda kao ucena: „Fijat” radnicima u Kragujevcu nudi inostranstvo ili otkaz uz sitne otpremnine 3
U pitanju je klasična ucena radnika i država mora da reaguje Zoran Miljković Foto: Z.S.M.

Miljković ipak očekuje da se država oglasi ovim povodom jer, po njemu „ne može tek tako da se daje otkaz” ili „njime preti”, uz neke sitne otpremnine, navodno zagarantovae zakonom. Po njemu možda postoji i opcija ostajanja na poslovima u kragujevačkom „Fijatu” na minimalcu ali ta varijanta nije pomenuta u današnjim razgovorima, prenosi nam on.

Takođe, novinar „Danasa” pokušao je u toku današnjeg dana više puta da stupi u kontakt sa Sašom Đorđevićem, prvim sindikalcem Samostalnog sindikata u „Fijatu” ali on nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruke, niti se oglašavao u medijima ovim povodom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari