Radnici Fijat sitinga u Kragujevcu dobili otkaze: Fijat fabrici otkazao saradnju, firma se zatvara 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Fabrika „Adient siting“ iz Kragujevca, koja je proizvodila autosedišta za Fijat, nalazi se pred gašenjem, a glavni razlog za to je što njihove usluge Fijatu više nisu potrebne.

Firma je počela da radi 2011. godine, a trebalo bi da prestane sa radom do kraja februara ove godine.

Radnik ove fabrike i predstavnik sindikata Sloga Vuk Arsić za Danas navodi da je ova fabrika radila sedišta za Fijatove modele automobila, ali da im nisu dodelili posao za najnoviji model i da su zbog toga radnici ostali bez posla.

Kada se radi o razlogu zašto Fijat nije produžio saradnju sa njima, on samtra da je to zato što su sedišta najskuplji deo vozila i da Fijat planira sopstvenu proizvodnju.

„Fijat ima svoj motor i ostale delove njihove, a sedišta koja smo mi radili za Fijat 500L su išla od 700 do 1.500 evra po setu, a njih od četiri do pet hiljada košta kompletna proizvodnja auta“, objašnjava Arsić.

fiat 500
Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Arsić dodaje da su neki radnici iz ove fabrike već bili na razgovoru za posao u Fijatu.

„Ko hoće, odnosno ko se prijavio, firma je rekla da će davati bonus za prelazak od 2.000 evra po radniku. Oni koji neće imaju pravo na otpremninu i dodatak od pet bruto plata. Što znači da bi oni koji rade tu već deset godina trebalo da dobiju od 550 do 600 hiljada dinara u proseku“, navodi on.

Arsić kaže da su radnici o obustavi rada obavešteni dan nakon izbora, odnosno u ponedeljak, 18. decembra.

Kako dodaje, radnici su već duže vreme stalno išli i na rad u inostrastvo.

„Išli smo na po tri meseca u Češku, kao privremena promena poslodavca, dok je ovde bilo mirovanje radnog odnosa. To se vodilo uglavnom kao službeni put, ali sam ja pisao prijavu jer je to zloupotreba i onda više nisu mogli da tako šalju ljude, pa su nas verovatno zbog toga otpustili sada“, naglašava on.

Oni imaju pravo da pošalju radnike na rad u inostranstvo na mesec dana, ukupno 90 dana godišnje, kaže Arsić.

„A kod nas su ljudi išli na dva puta po tri meseca, onoliko koliko im je dozvoljeno da budu u državama Evropske unije. Zatim smo mi pisali prijavu i žalili se na to, od tada više radnici nisu mogli tako da idu, posle je maksimum bio samo mesec dana“, ukazuje naš sagovornik.

Podsećamo, samo u poslednjih godinu dana u Srbiji imali smo gašenje fabrike Džinsi iz Leskovca, kada je rukovodstvo kompanije uputilo svojim radnicima cirkularnu SMS poruku u kojoj im je saopšteno da ta tekstilna fabrika posle 12 godina rada odlazi u likvidaciju.

Pored toga, ugašena je i industrije mesa „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici, gde je radilo oko 440 radnika.

Takođe, najsvežiji primer je turska fabrika tekstila „Kayra textile DOO“, koja je radila u Malom Zvorniku i poslovala četiri godine, „preko noći“ je ispraznila svoje prostorije.

Pored toga, kako je navedeno, oni su ostali dužni i radnicima i lokalnoj samoupravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari