U kragujevačkom Fijatu radnici se smrzavaju jer danima nemaju grejanje 1Foto: Z. S. M.

Radnici kragujevačkog Fijata nemaju grejanje na poslu. Iako o tome ne žele javno da pričaju jer strahuju za svoja radna mesta, ovu činjenicu za Danas je potvrdio Jugoslav Ristić, dugogodišnji predsednik Samostalnog sindikata u Kragujevcu.

– Znam da im je glavni problem kako da se zagreju, pošto tamo nema posla, a nema ni grejanja. Oni su na početku, nešto seđivali oko traka, čistili ali sada, kada nema grejanja samo se smrzavaju, hladno im je i skupljaju se po nekim mestima u fabrici gde postoji kakvo-takvo grejanje – kaže Ristić

Prema njegovim rečima, potpuni je besmisao „što se oni svakodnevno skupljaju tamo” u fabrici i šta šta uopšte da rade, dve godine do navodnog početka proizvodnje novog modela električnog automobila.

Procenjuje se da je posle prošlogodišnjeg socijalnog programa, uzimamnja otpremnina ili odlazaka radnika u inostranstvo na dve godine u Fijatu u Kragujevcu (pre)ostalo oko 500 radnika ali se menadžment firme nikada nije zvanično oglasio i obelodanio cifre koliko zaposlenih se opredelilo za socijalni program, koliko njih je otišlo da radi u Slovačku, a koji broj njih je i dalje angažovan u Kragujevcu.

Inače, Kragujevac od početka sezone (koja je bila i odložena) kuburi sa daljinskim grejanjem i žitelji brojnih gradskih naselja se žale da im je grejanje loše, a radijatori često „čak ni mlaki”.

Fijatova fabrika u Kragujevcu nije u sklopu gradskog grejanja već ima sopstvenu toplanu koja očigledno, sudeći po pritužbama zaposlenih, ne radi ovih dana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari