fiat protestfoto FoNet Marko Dragoslavic

U Samostalnom sindikatu kompanije Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu danas je agenciji Beta rečeno da poslodavac nije obavestio radnike o izmenjenim uslovima za odlazak na rad u Slovačku, što je najavljeno u ponedeljak u pregovorima u Predsedništvu Srbije.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević je rekao da radnici nemaju pisanu ponudu poslodavca o novim uslovima za Slovačku o kojoj bi se izjasnili u roku koji je produžen za sedam dana.

„Pošto zvanično nemaju informacije o novim uslovima, radnici i ne dolaze da se eventualno projave za tu opciju“, rekao je Đorđević.

On je podsetio da su pregovarači u Predsedništvu Srbije u ponedeljak dobili uveravanja da će biti izmenjeni uslovi pre svega u vezi dužinom radnog angažovanja.

Đorđević je rekao da je prihvaćen predlog pregovarača da se radnici angažuju po modelu „3 plus 1“ odnosno tri meseca da rade, pa mesec dana odlazak kući i tako u ukupnom trajanju od dve godine.

„Mi ne znamo ni koliki će u tom slučaju biti bonus, pošto je rečeno da će bitu izmena u prvobitnom iznosu od 11.000 evra. Ne znamo ni kako će se plaćati radnici po novom modelu angažovanja ‘tri plus jedan’, nije navedeno ni ko plaća troškove prevoza“, rekao je Đorđević.

On je kazao da rok za prijavljivanje jeste produžen za sedam dana, ali očekuje da taj rok počne da teče od onog dana kada radnici zvanično budu dobili ponudu o novim uslovima za rad u slovačkoj fabrici automobila.

O svim detaljima, kako je rekao Đorđević, trebalo je juče da razgovara sa direktorom FCA, ali taj sastanak nije održan.

Đorđevića čudi da još nema informacija od poslodavca o novim uslovima za Slovačku, čak iako se govori da su fabrici u Trnavi „hitno potrebni radnici“.

On je potvrdio da su na račune Fijatovih radnika koji su tehnološki višak danas od 9 časova počele da stižu dogovorene otpremnina.

Prema njegovim informacijama, nekima je iznos uplaćen iz dva dela.

Đorđević je rekao da su ih neki radnici obavestili da su pre podne dobili prvi deo otpremnine, pa su se u sindikatu raspitivali kada će im „leći“ preostali iznos.

On je ukazao i na nepoznanice oko toga kada će i na koji način „prekobrojni“ radnici početi da dobijaju od kompanije rešenja o raskidu radnog odnosa.

Prema ranijim informacijama iz pregovaračkog tima, za sada su 492 radnika tehnološki višak i imaju pravo na otpremnine od 790 evra po godini staža.

Konačan broj biće poznat po isteku roka za prijavljivanje radnika za rad u Slovačkoj, budući da će svi oni koji se ne prijave za tu opciju postati „prekobrojni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari