Samostalni sindikat traži bolje uslove rada i bezbednost radnika u Srbiji 1Foto: Miroslav Dragojević

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) danas je ocenio da su potrebni bolji zakoni koji regulišu uslove rada i bezbednost radnika, kao i stroži nadzor primene propisa i kažnjavanje onih koji zakone ne poštuju.

„Bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih u Srbiji ne može da bude tema kojoj ćemo poklanjati pažnju samo 28. aprila, na međunarodni i nacionalni Dan bezbednosti i zdravlja na radu“, istakao je u saopštenju taj sindikat.

SSSS je prethodnih nedelja sprovodio kampanju u gradovima u Srbiji sa ciljem da ukaže da je bezbednost na poslu i očuvanje zdravlja od ključne važnosti za zaposlene, posebno u uslovima pandemije korona virusom.

„Srbija ima slabu evidenciju preminulih od profesionalnih bolesti uzrokovane uslovima na radnom mestu. Rak povezan sa poslom i izloženosti zaposlenih blizu 50 različitih kancerogenih supstanci uzrok je na desetine hiljade smrtnih slučajeva svake godine. Ne evidentiraju se bolesti prouzrokovane dizanjem teškog tereta, mišićno-skeletnim poremećajima, a bolesti prouzrokovane psihosocijalnim razlozima, poput stresa, nasilja, uznemiravanja i maltertiranja na poslu poslodavci, najblaže rečeno, tretiraju smešnim i neozbiljnim“, navodi se u saopštenju sindikata.

Kako se dodaje, zakoni obavezuju poslodavce da radnicima obezbede zdrava i bezbedna radna mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.