Sanjaju Alpe, skijaju u Banskom 1Foto: EPA

Najpoželjnija zimska destinacija u Evropi su Alpi, međutim, građani Srbije uprkos brojnim ponudama za zimovanje u Italiji, Austriji, Francuskoj ove sezone najčešće biraju Bansko u Bugarskoj.

Izbor naravno diktira cena, a u Banskom za 230 evra po osobi može da se nađe sedmodnevni polupansion, u dvokrevetnoj sobi hotela sa tri zvezdice. Isto toliko novca, na primer, treba izdvojiti samo za najam apartmana iste kategorije u austrijskom Bad Klajnkirhajmu.

Oni koji se, ipak, odluče da ostanu u Srbiji, na Kopaoniku u Milmari rizortu treba da izdvoje minimum 45 evra dnevno, odnosno 315 evra za sedmodnevni polupansion. Za isti novac koji bi dvoje dali za smeštaj u hotelu sa tri ili četiri zvezdice na Kopaoniku u bugarskom Banskom može da se odmara četvoročlana porodica.

U turističkim agencijama za Danas tvrde da se svi aranžmani u rasponu od 500 do 2.000 evra u hotelima od tri do pet zvezdica u bugarskim zimskim centrima odlično prodaju, te da je svake godine osetan porast potražnje za zimovanjima u Bugarskoj. Ono što bugarsku ponudu čini primamljivom i znatno jeftinijom od ostalih destinacija jeste i to što se u pojedinim hotelima u Banskom, ali i Borovecu, za decu do 12 godina može naći besplatan smeštaj ili bar znatno umanjenje. S druge strane, u austrijskim i italijanskim zimskim centrima, besplatan je smeštaj samo za decu do tri ili četiri godine, dok je na primer u Srbiji ta granica najčešće – sedam godina.

Ponuda domaćih turističkih agencija je raznovrsna, ali se pojedini centri izdvajaju po tražnji više od drugih, poput Bad Klajnkirhajma jednog od poznatijih skijališta u Koruškoj, gde je gostima na raspolaganju više od 100 kilometara staza, među kojima su i neke na kojima se takmiče najbolji skijaši sveta. Najam apartmana sa tri zvezdica na nedelju dana u centru ovog mesta u Austriji košta u zavisnosti da li je kraj januara (jeftiniji) ili špic u februaru od 440 do 700 evra. Naravno, na cenu utiče i veličina apartmana, te su oni za dve osobe do 200 evra jeftiniji od onih za četiri osobe. Na primer, u istom mestu sedmodnevni najam apartmana je od 510 evra za dve osobe do 785 evra za studio za četiri osobe. Najskuplje su prva i treća nedelja februara, dok većina agencija u martu nudi ol inkluziv varijante, u kojima se uz najam apartmana za 825 evra može dobiti i ski pas za sve dane i 50 odsto popusta za velnes. U cene uglavnom nije uračunata boravišna taksa od 2,5 evra po osobi, kao ni finalno čišćenje apartmana koje košta od 30 pa sve do 100 evra.

Dan u hotelu sa tri zvezdice u čuvenom italijanskom zimskom centru Madoni di Kampiljo je od 50 do 113 evra u zavisnosti od termina, dok nedeljni najam apartmana za tri ili četiri osobe košta od 815 do 1.195 evra.

Trenutno najpovoljnije cene zimovanja su u Bugarskoj, gde u hotelu sa tri zvezdice u Banskom polupansion može da se nađe po ceni od 13 evra dnevno, međutim, kako tvrde u agencijama, pojedini jeftiniji aranžmani do polovine februara su već rasprodati. Oni koji se odluče za Bugarsku moraju da računaju i na 150 evra za prevoz ukoliko idu svojim automobilom iz, na primer, Beograda. Međutim, većina agencija u ponudi ima i autobuski prevoz za koji je povratna karta iz Beograda 50 evra.

I cena autobuske karte do našeg najpoznatijeg zimskog centra je u rangu cene do Banskog, nekih 40 evra. Međutim, cene smeštaja, pre svega one u hotelima sa tri ili četiri zvezdice su znatno „jače“ u odnosu na one u Bugarskoj. Polupansion u dvokrevetnoj sobi u Milmari rizortu na Kopaoniku košta od 90 do 150 evra dnevno, što bi značilo da dvoje za nedelju dana treba da izdvoje 630 evra, bez ski pasa i prevoza. Cene u hotelu Grand, koji ima četiri zvezdice, su znatno veće, te dan u dvokrevetnoj sobi košta od 300 do 460 evra, dok je cena polupansiona u apartmanu za četiri osobe od 720 do 1.020 evra na dan.

Ski pas od 25 do 52 evra dnevno

Naravno ne treba zaboraviti da nijedna agencija u cenu najma apartmana ili hotela u Austriji ili Italiji ne podrazumeva ski pas, koji se plaća posebno, a ove sezone, u zavisnosti od regije, ali i broja staza koje obuhvata, za ski pas na dnevnom nivou treba izdvojiti od 33 do 42 evra u Austriji ili od 42 do 52 evra u Italiji. Šestodnevni ski pas u Banskom je nekih 150 evra, što je znatno jeftinije od zapadnoevropskih cena, ali u rangu ski pasa na Kopaoniku, gde na dnevnom nivou treba izdvojiti od 3.200 do 3.550 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari