Sankcije EU koštaće Kosovo 500 miliona evra do kraja godine: Ekonomisti o ceni sukoba sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Predsednik Poslovne alijanse Kosova Agim Šahini izjavio je danas da prema istraživanju koje je sprovela ta organizacija, Kosovo bi moglo da izgubi i do 500 miliona evra ukoliko kaznene mere Evropske unije potraju do kraja ove godine.

„Imaćemo problem s izvozom kosovske robe u zemlje EU. Zato smo pozvali kosovsku vlast da što pre pronađe put za ispunjenje zahteva EU kako bismo se što pre vratili političkoj i ekonomskoj integraciji prema Evropi“, rekao je Šahini za prištinske medije, prenosi portal Kossev.

I ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiju ocenio je da kaznene mere EU nikako ne idu u prilog ekonomskoj perspektivi Kosova.

„Sama činjenica da su neki fondovi umanjeni, izbacivanje Kosova iz nekih projekata, zamrzavanje ugovornog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, sve će negativno uticati na ekonomsku perspektivu Kosova. S druge strane, više niko neće analizirati da investira direktno ili indirektno na Kosovu“, kazao je Grdžaljiju.

Šahini ističe da pored evropskih mera, na poslovanje kosovskih preduzeća negativno utiče i zabrana ulaska robe iz Srbije na teritoriju Kosova, koja je počela da se sprovodi sredinom juna.

„Za dve nedelje, prema našim podacima, Srbija je izgubila više od milion evra. Kosovo takođe gubi izvoz u Srbiju. Još uvek se ne vidi nestašica robe iz Srbije, ima zaliha, ima svega, međutim ako to bude dugo trajalo, imaćemo problema, a posebno proizvođači koji sirovine nabavljaju iz Srbije“, kaže Šahini.

Grdžaljiju, koji je i bivši predsednik Privredne komore Kosova, navodi da se na teritoriju Kosova iz Srbije uvozi oko 70 procenata sirovine i repromaterijala, a ne „kako vlada mišljenje – samo plazma keks i čokolade“.

On dodaje da se zaboravlja da je Srbija najbliža, pa je i transport robe najjeftiniji.

„Jedan kamion iz Srbije košta oko 500 evra, a prevoz iste te robe iz Nemačke košta 4.000 evra, iz Turske 3.000 evra i na kraju ko je pogođen, pogođen je proizvod Kosova, a najveći danak plaća kosovski potrošač koji danas plaća skuplje robu nego bilo gde u Evropi“, objasnio je Grdžaljiju.

EU je uvela privremene mere Kosovu zbog toga što kosovska vlada nije ispunila zahteve Brisela za deeskalaciju situacije na severu Kosova. Te mere se, između ostalog, odnose na stopiranje zajedničkih projekata i finansija koje Kosovo dobija iz Brisela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari