– Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije, i Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, otvorili su juče Kancelariju sa saradnju sa Ruskom Federacijom, poručivši da su sankcije koje su uvedene toj državi i mogućnosti koje nudi Krim, velike šanse za privrednike iz Srbije.

Rekavši da su „Rusija i Srbija dve dobre sestre, koje žive u razumevanju i prijateljstvu“, te da je privredna saradnja dveju država veoma važna, Čepurin je naveo da će ta kancelarija doprineti poboljšanju privrednih odnosa ruskih i užičkih privrednika, a potom istakao da se time otvara mogućnost za povećanje obima trgovinske razmene dvaju zemalja. On je poručio da su šanse za užičku i celokupnu srpsku privredu u energetici, poljoprivredi, prehrambenoj industriji, turizmu i građevinarstvu u kome su, kako je rekao, užičke firme stekle veliki ugled na ruskom tržištu.

Na podsećanje Danasa da je u junu prošle godine u Čajetini otvorena prva takva kancelarija u Srbiji, zadužena da uspostavi saradnju sa preduzećima iz celog Užičkog regiona, i na pitanje da li je celishodno na razdaljini od svega 30-ak kilometara otvarati još jednu a da ih u ostalim delovima zemlje nema, Čepurin je naglasio da te dve kancelarije imaju različite zadatke.

– Možda su iz ovog regiona neke stvari vidljivije nego u drugim regionima Srbije… Tačno je da bi bolje bilo da se formira mreža tih kancelarija i ona će u dogledno vreme biti formirana, po ugledu na iste kancelarije koje postoje u Švajcarskoj i Austriji – rekao je ambasador Rusije.

Navodeći da je jedna od šansi za našu privredu i automobilska industrija, Čepurin je objasnio da se „godišnje u Rusiji proizvede tri miliona automobila za koje se neki delovi nabavljaju iz drugih zemalja, pa i iz Turske“ i da bi u tom poslu „Srbija mogla da je zameni“, a potom naznačio i mogućnosti koje nudi Krim.

– Svet je trenutno veoma nestabilan. Rusija se iz poznatih razloga nalazi pod žestokim pritiskom. Svet se menja, ali neko ne želi da se menja i, s jedne strane, stvara se problem, a sa druge mogućnosti. Primera radi, Krim je ruski region i tako će uvek biti, ali dugo se nije razvijao. Krim je sada of-šor zona, u kojoj se nude odlični uslovi za poslovanje. Iako su neke zemlje, zbog sankcija i kontrasankcija, sprečene da razvijaju saradnju sa Krimom, preduzeća iz Srbije nemaju nikakvih prepreka u tome. Takvu mogućnost treba sagledavati potpuno pragmatično, a mogućnosti za srpske preduzetnike su veoma velike – poručio je Čepurin.

Istakavši da je otvaranje te kancelarije „veliki dan za Užice“ i „dokaz ljubavi srpskog naroda prema starijem i snažnijem bratu“, gradonačelnik Užica je najavio da će prvi zadatak kancelarije biti upoznavanje privrednika iz Jaroslavske oblasti sa kapacitetima užičke privrede.

– Turizam je još jedna šansa i sankcije prema Rusiji, kojima se ne bi trebalo radovati jer su u pitanju odnosi dveju velikih država, stvaraju mogućnosti za naše firme u građevinstvu, prehrambenoj, metalskoj i mašinskoj industriji – poručio je Petković, najavljujući uskoro i bratimljenje Užica i ruskog grada Ribinska u Jaroslavskoj oblasti.

Ambasador Čepurin je sa predstavnicima ruskih trgovinskih asocijacija i domaćinima posetio preduzeća Jedinstvo, Putevi i Zlatiborac, potpisan je i sporazum Užica o saradnji sa Ruskim domom u Beogradu, a veče pre toga, uNarodnom pozorištu održan je veoma posećeni koncert ansambla „Ruska renesansa“ Ruske muzičke akademije „Gnesinih“.



Srbija je neutralna

Rekavši da je o saradnji Srbije sa NATO razgovarao sa srpskim premijerom, Čepurin je istakao da mu je tokom razgovora „nedvosmisleno potvrđeno da je Srbije neutralna država i da će nastaviti saradnju i sa Istokom i sa Zapadom“. „U tome je najvažnije da se uspostavi balans, kako bi Srbija nastavila saradnju i sa jednom i sa drugom stranom. Rusija razvija privrednu i vojnotehničku saradnju sa Srbijom i takva saradnja može sve to da balansira, ali važno je da su uslovi slični i za jednu i za drugu stranu“, poručio je Čepurin.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari