Direktori avio-komapanija iz Crne Gore, Srbije,Hrvatske i Slovenije saglasni su da postoje mogućnosti za saradnju i načelno su dogovorili određene modele saradnje što će biti na dobrobit sve četiri kompanije, dok o ujedinjenju kompanija u jednu, što su preporučivali predstavnici Evropskog udruženja avio-prevoznika i o čemu se spekulisalo u javnosti nema ni govora.


Ovo su novinarima juče saopštili direktori nacionalnih avio prevoznika Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije Zoran Đurišić, Vladimir Ognjenović, Srećko Šimunović i Klemen Boštjančić nakon razgovora u Miločeru kod Budve. Među modelima saradnje koji bi doprineli boljem poslovanju kompanija su unapređenje već postojećih ugovora-Code Share i SPA- zajednička eksploatacija flote, usklađivanje redova letenja, eventualno zajedničko otvaranje novih linija, usklađivanje formiranja reda letenja, zajedničko nastupanje prema regulatornim telima kao i usklađivanje aktivnosti koje se tiču nabavke goriva, opreme za avione i slično a sve u cilju racionalizacije troškova poslovanja. Zato će se odmah započeti sa formiranjem radne grupe koja će konkretizovati ideje iznete na sastanku a sledeći sastanak čelnika avio-prevoznika održaće se za mesec dva nakon što se određene stvari konkretizuju, rečeno je na pres-konferenciji u Miločeru.

Glavni direktor Crotia Airlinesa Srećko Šimunović je kazao da ove četiri kompanije nisu jedna drugoj konkurencija, ali da nemaju nameru stvarati jednu kompaniju. Treba iskorisiti resurse kompanija a to su pre svega avioni, ljudi i tržište da bi se uspešnije poslovalo. Direktor Jata Vladimir Ognjenović smatra da će ovom saradnjom koristi imati sve četiri kompanije kao i putnici koji će lakše i jeftinije stizati do određenih destinacija.

Govoreći o niskotarifnim kompanijama koje ugrožavaju nacionalne avio prevoznike direktor Jata je kazao da nisu srećni zbog njihovog dolaska na na avio-tržište Srbije, ali da se oni sa takvom konkurencijom uspešno bore snižavanjem troškova. Inače sve četiri kompanije imaju ukupno oko 40 aviona, a godišnje prevezu pet miliona putnika, saopšteno je novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari