Saudijska naftna kompanija Aramko ostvarila dobit od 121 milijardu dolara, manje od rekordne 2022. 1foto EPA-EFE/DARREN ENGLAND AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Saudijski naftni gigant Aramko (Aramco) javio je danas da je ostvario dobit od 121 milijradu dolara prošle godine, što je umanjenje u odnosu na rekord ostvaren 2022. zbog nižih cena energenata.

Aramko je to objavio u prijavi na berzi Tadavul u Rijadu.

Kompanija je 2022. godine prijavila dobit od 161 milijarde dolara, što je verovatno najveća dobit bilo koje kompanije na berzi.

„Smanjenje (dobiti) uglavnom odražava uticaj nižih cena nafte i manjeg prodatog obima i slabljenje margina za preradu i hemikalije“, saopštila je kompanija i najavila razgovor sa novinarima o svojim rezultatima za sutra.

Zbog ogromnih naftnih resursa koji se nalaze blizu površine njene pustinjske oblasti Saudijska Arabija je najjeftinije mesto na svetu za proizvodnju nafte.

Prestolonaslednik hoće da iskoristi naftno bogatstvo da diverzifikuje privredu zemlje, preusmeri kraljevinu sa prodaje nafte uvodeći razne druge projekte kao što je planirani futuristički grad od 500 milijardi dolara, zvan Neon.

S druge strane aktivisti kritikuju dobit zbog svetske zabrinutosti vezane za upotrebu fosilnih goriva koji ubrzavaju klimatske promene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari