Savet za borbu protiv korupcije preporučio preispitivanje dodele subvencija stranim investitorima 1Foto: Stanislav Milojković

Savet za borbu protiv korupcije preporučio je Vladi Srbije da subvencije, podsticaje i olakšice planira po prioritetima od nacionalnog značaja iz realnih izvora a ne novim zaduživanjem, i da preispita dodelu subvencija i skupih olakšica stranim investitorima.

„Кakva je svrha subvencija, datih pre svega stranim investitorima koje od 2014. godine do prve polovine 2020. godine samo u direktnim davanjima iznose preko 500 miliona evra, ni jedna nadležna institucija nije pružila odgovor“, naveo je Savet u Izveštaj o podsticajima, subvencijama i olakšicama u Srbiji koji je dostavljen Vladi.
Ukazano je da je budžetom za 2020. godinu za subvencija bilo planirano 95,8 milijardi dinara, da bi se taj iznos kroz dva rebalansa budžeta povećao na 278,2 milijarde dinara.

„Ovako veliko povećanje izdataka po osnovu državne pomoći nije bilo planirano u budžetu za 2020. godinu pa se jedino može obezbediti iz kreditnih sredstava, gde su uslovi kreditiranja nedostupni javnosti i gde bi za trošenje tih sredstava morala postojati dodatna odgovornost“, ocenio je Savet.

Predlog Saveta je a se subvencije, podsticaji i olakšice ugovaraju u skladu sa Zakonom o budžetu i da se ne menjaju brojnim uredbama u toku tekuće godine.

„Nadležne institucije, preko kojih se realizuje državna pomoć, treba da urade analizu predhodno dodeljene državne pomoći i utvrde efekte te pomoći, kako bi se politika raspodele novih sredstava menjala u zavisnosti od predhodno postignutih rezultata“, naveo je Savet u izveštaju.

U tom izveštaju, objavljenom na sajtu Saveta (antikorupcija-savet.gov.rs) ocenjeno je da Vlada treba da kontroliše da li je državna pomoć koju dobijaju mikro, mala i srednja preduzeća potrošena na one namane za koje je bila opredeljena i da prioriteti treba da budu proizvodne a ne uslužne delatnosti kao što je slučaj sada.

Preporuka Saveta je i da se veće subvencije odobravaju za zaštitu životne sredine, kao i poljoprivredu i vodoprivredu.

„Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba da preispita politiku dosadašnjeg subvencionisanja i prilagodi je novonastalim okolnostima, kako bi se maksimalno podstakla proizvodnja hrane“, istakao je Savet i založio se da se novim merama subvencionisanja pomogne malim poljoprivrednim gazdinstvima, čiji su nosioci mladi ljudi, kako bi lakše nabavili ili obnovili mehanizaciju i drugu opremu, time što bi im se omogućila bespovratna sredstva za učešće za povoljne kredite sa određenim grejs periodom.

Savet smatra da treba da budu subvencionisani domaći investitori koji bi ulagali u proizvodnju prehrambenih proizvoda i da im država pomogne u plasmanu te robe.

Poreska uprava bi, po oceni Saveta za borbu korpcije, trebalo da učini javnosti dostupnim sve podatke koji se odnose na poreske olakšice po nazivu korisnika, imajući u vidu da su to sredstva svih građana Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari